Aragazele, interzise în România. Anunţul controversat făcut de Uniunea Europeană

Zilele acestea, oficialii de la Bruxelles au emis directive potrivit cărora cetățenii Uniunii Europene ar trebuie să facă economie la energie. Printre electrocasnicele care ar trebui adaptate, se numără și cele pe gaz. Tranziția spre variantele electrice ar trebui realizată treptat. 

23 mai 2023, 14:07
Aragazele, interzise în România. Anunţul controversat făcut de Uniunea Europeană

Aragazele „pe gaz” ar putea să fie interzise în favoarea plitelor cu inducție, deoarece acestea din urmă prezintă mai multe avantaje. În mod special, în ceea ce privește siguranța, precum și eficiența energetică.

Liderii de la Bruxelles au întocmit un plan de economisire a energiei, care cuprinde noi directive pentru statele membre ale Uniunii Europene. După prevederile referitoare la înlocuirea boilerelor pe bază de gaz, renovarea locuințelor pentru a beneficia de energie verde și instalarea panourilor solare, o nouă propunere ar putea să ajungă pe masa politicienilor.
Vouchere duble, anunţ oficial. Cine sunt românii care pot primi 8000 de lei pe card în 2023
Aragazul clasic reprezintă principalul aparat pe care majoritatea românilor îl folosesc pentru a prepara sau încălzi mâncarea. După ani buni în care acest electrocasnic a fost utilizat, Uniunea Europeană ar vrea să îl elimine, inclusiv, din gospodăriile românilor. Se pare că aragazul pe gaz emană dioxid de azot peste limitele admise de către Uniune. Ca urmare, ar putea fi interzis, dar nu a fost încă stabilită, în mod oficial, o dată.

Plita electrică ar putea înlocui aragazele

O alternativă la aragazul clasic este plita electrică. Acest electrocasnic se bazează pe încălzirea elementelor și este mai ușor de întreținut decât un aragaz. Chiar dacă produsul are multe beneficii, prezintă și un mare dezavantaj: consumul de curent electric. Astfel, se va simți o diferență pentru cei care achiziționează electrocasnicul, comparativ cu vechiul aragaz.

Prețul unei plite electrice diferă extrem de mult, în funcție de dimensiunile, specificațiile, anul de fabricație și multe altele. Electrocasnicul poate fi achiziționat la 300 de lei, dar și la 2.000 de lei sau chiar mai mult.

Aragazul, sursă de poluare. UE ar putea cere renunţarea la el

Cuptorul electric, alternativă pentru cel pe gaz, pe locul 1 în topul consumatorilor de energie

Potrivit spuselor unui doctor în inginerie, acesta este topul celor mai mari consumatoare de energie electrică:

  1. Cuptorul electric, așa cum am menționat anterior.
  2. Mașina de spălat rufe. Mai ales atunci când sunt mulți membri în gospodărie și copii care murdăresc hainele de la joacă, se simte diferența la consum. Când spălam rufele cu apă „rece”, respectiv la 20,30 de grade, consumul nu este chiar atât de mare, dar pentru temperaturi de 40, 60, chiar 90 de grade… situația stă cu totul altfel. Bonus: dacă mai ai și uscător la mașină, să nu te mire ce apare pe factură.
  3. Mașina de spălat vase. Chiar dacă pentru unii reprezintă o necesitate, cei care o pot evita, fac economie.
  4. Încălzitorul de apă.
  5. Aerul condiționat. Mai ales pe timp de vară, când temperaturile sunt extrem de ridicate, dar și iarna, pentru cei care nu au parte de căldură la bloc, electrocasnicul „umflă” factura.
  6. Fierul de călcat. Din păcate, reprezintă o necesitate, dar consumă enorm un astfel de electrocasnic.
  7. Prăjitorul electric.
  8. Cafetiera sau ibricul electric.
  9. Aparatul de gofre.
  10. Prăjitorul de pâine.