FĂRĂ PRECEDENT. Biserica Ortodoxă a Ciprului, gata să-şi ipotecheze bunurile pentru a ajuta statul

Chrysostomas al II-lea, Arhiepiscopul influentei Biserici Ortodoxe a Ciprului, a anunţat miercuri că va pune la dispoziţia statului toate bunurile acestei biserici, pentru a constitui astfel garanţii în schimbul achiziţionării de titluri de stat, pentru a depăşi criza financiară.

20 mart. 2013, 12:24
FĂRĂ PRECEDENT. Biserica Ortodoxă a Ciprului, gata să-şi ipotecheze bunurile pentru a ajuta statul

Oferta Arhiepiscopului Chrysostomos al II-lea, al influentei şi bogatei Biserici Ortodoxe a Ciprului, vine după ce Parlamentul cipriot a respins marţi planul de impozitare cu 10%  a depozitelor bancare din insulă, condiţie cerută în schimbul unui plan de ajutor financiar european în valoare de 10 miliarde de euro, pentru salvarea de la faliment, informează CNBC pe site-ul său de ştiri.

Arhiepiscopul cipriot a precizat că Biserica îşi ipotechează toate proprietăţile sale pentru a ajuta statul cumpărând titluri de stat.

Sâmbătă, statele din zona euro au hotîrât să acorde Ciprului un ajutor financiar – un plan de salvare de la faliment şi de la o eventuală ieşire din zona euro –  în valoare de 10 miliarde de euro, dar au cerut în schimb Ciprului să constituie o garanţie de 5,8 miliarde de euro, bani ce urmau să fie colectaţi prin impunerea unui impozit de 10% depozitelor bancare cipriote, condiţie pe care Parlamentul a respins-o.

Printre opţiunile discutate se numără utilizarea unor rezerve de circa 5 miliarde de euro deţinute de fondurile de asigurări sociale ale Ciprului, precum şi o ofertă către deponenţi pentru acceptarea voluntară a unui schimb cu obligaţiuni legate de veniturile pe care statul ar urma să le obţină din exploatarea resurselor de gaze naturale.

Citeşte şi: Londra a trimis 1 milion de euro cu avionul militarilor britanici din Cipru

Biserica Ortodoxă a Ciprului este o biserică bogată, cu multe proprietăţi şi chiar cu acţiuni la bănci şi la unele companii.