Arlene Foster şi-a prezentat oficial demisia din funcţia de premier al Irlandei de Nord

Principalele partide din Irlanda de Nord au la dispoziţie şapte zile pentru a se pune de acord asupra unui guvern, după ce Arlene Foster, din cadrul Partidului Unionist Democrat (DUP), şi-a prezentat în mod oficial demisia din postul de premier al provinciei semiautonome britanice.

14 iun. 2021, 17:28
Arlene Foster şi-a prezentat oficial demisia din funcţia de premier al Irlandei de Nord

Arlene Foster, criticată din cauza gestionării situaţiei post-Brexit, şi-a anunţat demisia la 28 aprilie, în urma unor violenţe legate de repercusiuni ale ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE) şi mai ales a ”Procotoclului nord-irlandez” prin care s-au impus bariere comerciale între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit.

DUP urmează să-l nominalizeze la conducerea Guvernuui pe Paul Givan.

Paul Givan, 39 de ani, deputat în adunarea locală nord-irlandeză şi unionist adept al liniei dure, o va înlocui pe Arlene Foster, demisionară, a anunţat pe Twitter Edwin Poots, noul lider al DUP, partid ultraconservator favorabil menţinerii Irlandei de Nord în interiorul Regatului Unit.

Arlene Foster va fi înlocuită cu Paul Givan

Însă, dacă Partidul Sinn Fein (republican), care conduce împreună cu DP provincia, refuză să nominalizeze un vicepremier, Executivul nu va putea funcţiona şi s-ar putea organiza alegeri anticipate.

Sinn Fein îi cere partenerului său să promoveze un proiect de lege cu privire la limba irlandeză în provincia britanică, scrie News.ro.

Paul Givan a redus, pe când era ministrul Comerţului, finanţarea destinată limbii irlandeze şi a cauzat, îl acuză Sinn Fein, prăbuşirea, în urmă cu patru ani, a unui precedent guvern de uniune.

Noul lider DUP Edwin Poots a declarat luni postului BBC Radio Ulster că este ”angajat în toate aspectele NDNA”, dar că dispoziţia cu privire la limba irlandeză nu poate fi o condiţie prealabilă alegerii unui premier.

Citeşte şi: Vladimir Putin nu garantează că Navalnîi va ieşi viu din închisoare. Primul interviu al liderului rus acordat presei americane, după trei ani