Armata lui Zelenski a trecut iar graniţa! Ucraina atacă cu drone rafinăriile de pe teritoriul Rusiei VIDEO

Incendiu puternic la o rafinarie petrolieră din regiunea rusă Rostov. Imaginile arata momentul in care o dronă se prăbuşeşte peste rafinărie si produce o explozie puternică. Deocamdata nu se cunosc alte detalii despre acest atac.

22 iun. 2022, 12:20

Ucraina a trecut la contraofensivă. Un incendiu a mistuit miercuri o parte din rafinăria rusă Novoshakhtinsk, la doar 8 kilometri de granița cu Ucraina, după ce drone au fost observate zburând deasupra uzinei petroliere, scrie Reuters.

Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat o dronă care zbura spre rafinărie înainte ca o minge mare de flăcări și fum negru să urce pe cerul de vară.

Imagini din satelit arată distrugerile suferite de poziţiile ruşilor din Insula Şerpilor, bombardate de armata ucraineană GALERIE FOTO
TASS a citat o sursă neidentificată din cadrul autorităților locale care a declarat că una dintre drone s-a prăbușit într-o unitate de transfer de căldură de la rafinărie.

Reuters nu a reușit să verifice în mod independent rapoartele sau videoclipurile de pe rețelele de socializare. Purtătorii de cuvânt ai uzinei nu au putut fi contactați pentru comentarii imediate. Serviciul local de urgență a declarat că incendiul a fost stins, a relatat agenția de știri Interfax.

Nimeni nu a fost rănit la rafinăria care are o capacitate anuală de până la 7,5 milioane de tone, a precizat serviciul de urgență. Uzina este una dintre puținele construite în Rusia în ultimele decenii. A început să funcționeze în 2009.

Rusia investighează cauza unui incendiu de proporții care a izbucnit la o instalație de depozitare a petrolului din orașul Briansk, la 154 km nord-est de granița cu Ucraina, la sfârșitul lunii aprilie.

Comandamentul Operațional SUD din Ucraina a precizat, marți seară, că în timpul celei mai recente operațiuni de înfrângere a trupelor ruse de pe Insula Șerpilor, forțele ucrainene au lovit un sistem de rachete antiaeriene Panțîr S1, o stație radar și mai multe vehicule militare. Asupra pozițiilor Forțelor Armate ale Ucrainei din regiunea Mikolaiv, de asemenea, au fost lansate două atacuri din elicoptere, însă nu au existat pierderi. Totodată, a fost atacată o pereche de avioane ucrainene, însă și de data aceasta forțele Kievului au reușit să respingă atacul. Comandamentul Operațional SUD mai notează că încercările rușilor de a efectua misiuni de recunoaștere în regiunea Mikolaiv au fost întrerupte de activitatea unei unități ucrainene de rachete antiaeriene. Pierderile armatei ruse confirmate pentru ziua de 21 iunie au fost de 49 de soldați și ofițeri, două obuziere autopropulsate Msta-S, o unitate de tracțiune, o stație de război electronic, un convoi de muniție și cinci vehicule blindate, scrie RADOR.RO.

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional SUD din Ucraina, Natalia Humeniuk, a declarat, miercuri, că forțele armate ucrainene au lansat o lovitură masivă asupra garnizoanei ruse din Insula Șerpilor. Potrivit acesteia, operațiunea de înfrângere a unităților inamice de pe insulă continuă. „În ceea ce privește insula, a fost o lovitură masivă folosind diverse forțe, dar nu le dezvăluim pe toate, pentru că inamicul ne ascultă și ne citește. Această lovitură a cauzat anumite pierderi (inamicului – n.r.), observăm și înțelegem că au fost afectate atât personal militar, cât și echipamentele” – a precizat Humeniuk. Potrivit acesteia, datorită atacului lansat de forțele ucrainene, un sistem rusesc de apărare antiaeriană Panțîr a fost avariat semnificativ și, posibil, chiar distrus, iar o stație radar, de asemenea, a fost avariată. „Inamicul are și alte pierderi, dar aceste informații sunt în curs de precizare. Operațiunea (de înfrângere a rușilor de pe Insula Șerpilor, n.r.) continuă și cred că vom raporta informații foarte curând” – a subliniat purtătorul de cuvânt al Comandamentului Operațional SUD din Ucraina, scrie RBC.

Război în Ucraina. Rachetele Harpoon au lovit un remorcher care transporta soldaţi şi armament pe Insula Şerpilor
Potrivit Kievului, Rusia a pierdut pe frontul ucrainean aproximativ 34.230 de militari, dintre care 130 au fost uciși în ultimele 24 de ore.

Guvernatorul regiunii est-ucrainene Luhansk, Serhi Haidai, a raportat, miercuri dimineață, că armata rusă se apropie de Lisiceansk, oraș bombardat constant de către invadatori. „Avem cel puțin trei civili răniți. De asemenea, au fost răniți mai mulți polițiști” – a precizat Haidai pe Telegram. Guvernatorul a mai remarcat că sediile poliției, procuraturii și Serviciului de Securitate au rezistat loviturilor cu rachete lansate de ruși.

Ministrul rus al Apărării a anunțat, marți, că rachetele sale au lovit un aerodrom din apropiere de portul ucrainean Odesa, potrivit agențiilor ruse de presă. Ministerul a precizat că atacurile au fost o ripostă la un atac ucrainean asupra unor platforme de producție a gazelor, din Marea Neagră. Reuters nu a putut verifica independent aceste informații. Liderul instalat de Rusia în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, a declarat, luni, că Kievul a lovit platforme de foraj din Marea Neagră, deținute de o companie petrolieră din Crimeea.

Pe de altă parte, armata rusă a anunțat că a conectat întreaga regiune Herson la canalele de televiziune rusești, ce vor fi de acum accesibile ‘gratuit’ în această regiune cucerită de Moscova în sudul Ucrainei, informează Agerpres. Ministerul rus al  Apărării precizează într-un comunicat, că aproximativ  un milion de locuitori ai regiunii au acum acces ‘gratuit’ la principalele canale rusești, printre care cele ale grupului public de audiovizual VGTRK, care difuzează activ linia Kremlinului.

Lupte grele se dau în est. Guvernatorul regiunii ucrainene estice Lugansk a afirmat că forțele ruse au cucerit aproape întregul oraș Severodonețk, iar forțele ucrainene mai controlează o singură fabrică. Orașul industrial a fost principalul punct de concentrare al ofensivei ruse în ultimele săptămâni. Avansul rușilor în Severodonețk a fost lent, dar implacabil. Militarii ucraineni i-au făcut să plătească pentru înaintare. De ambele părți au fost raportate numeroase decese. Se pare, însă, că puterea militară a Rusiei a înfrânt într-un final.

Conform ultimei estimări publicate de armata ucraineană, armata rusă a pierdut peste 33 de mii de soldați de la începutul invaziei. De asemenea, rușii au pierdut 1.477 de tancuri, 3.588 de blindate de luptă, 749 sisteme de artilerie, 238 sisteme de rachete de artilerie, 98 sisteme antiaeriene, 216 avioane, 181 elicoptere, 14 nave / bărci, 601 drone, 2.527 vehicule, 130 de rachete de croazieră doborâte.

 

Sute de civili adăpostiți în uzina chimică Azot, din Severodonețk, în estul Ucrainei, nu mai pot fi evacuați din cauza barajelor continue de artilerie ale trupelor ruse, a declarat pentru CNN șeful Administrației militare regionale Luhansk, Serhi Haidai, relatează Rador. „Este imposibil să îi scoatem de acolo acum, adică fizic este imposibil, pentru că este extrem de periculos din cauza barajelor continue de artilerie și a luptelor. Dacă cineva iese afară, are 99% șanse să moară”, a declarat Serhi Haidai într-un interviu acordat CNN prin telefon.