Armata siriană a recucerit oraşul antic Palmira

Kremlinul a anunțat joi recucerirea de către armata siriană, susținută de aviația rusă, a orașului Palmira, celebru pentru ruinele sale antice, din mâinile grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

02 mart. 2017, 15:42

Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu l-a informat pe președintele Vladimir Putin că forțele siriene au încheiat operațiunea pentru recucerirea orașului Palmira, a anunțat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Contactată telefonic, organizația non-guvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), care dispune de o amplă rețea de contacte în Siria, a declarat pentru AFP că ‘SI s-a retras total din Palmira’.

‘Însă armata siriană își continuă operațiunile de deminare a periferiilor și nu s-a instalat încă în totalitate în oraș’, a afirmat Rami Abdel Rahmane, directorul OSDO. Totodată, el a confirmat că SI s-a retras de pe aeroportul de lângă Palmira.

Citeşte şi Forţele guvernamentale siriene au intrat în Palmira. Soldaţii vor să îi scoată pe jihadişti din oraş

Orașul antic Palmira este înscris în patrimoniul mondial al umanității. Situat în centrul țării, el a fost capturat în mai 2015 de către jihadiști, care au distrus cele mai frumoase temple și au operat execuții în masă. Ulterior, SI a fost alungat din oraș în martie 2016, dar l-au recucerit în decembrie.