Armata siriană, atacuri cu gaze toxice. Militanţii Stat Islamic ar fi utilizat la rândul lor „gazul de muştar”

Trupele militare ale Guvernului de la Damasc sunt responsabile pentru două atacuri cu gaze toxice care au avut loc în Siria, fapt presupus şi confirmat de o anchetă oficială a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), informează site-ul postului Euronews.

26 aug. 2016, 04:01
Armata siriană, atacuri cu gaze toxice. Militanţii Stat Islamic ar fi utilizat la rândul lor „gazul de muştar”

Există suficiente dovezi pentru a stabili că elicopterele forţelor aeriene arabo-siriene au lansat bombe care au eliberat substanţe toxice în Talemens, în anul 2014, şi în Sarmin, în 2015, ambele localităţi fiind situate în provincia Idlib. Aceste cazuri au implicat utilizarea clorului.

Potrivit unui raport confidenţial, efectuat de un supraveghetor al utilizării armelor chimice la nivel global din partea Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), se presupune că militanţii Stat Islamic ar fi utilizat la rândul lor „gazul de muştar” (iperita).

Ancheta s-a concentrat asupra a nouă atacuri care au avut loc în şapte zone din Siria, unde o investigaţie individuală a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice a constatat deja folosirea armelor chimice în aceste sectoare. 

De asemenea, investigaţia a stabilit că militanţii Stat Islamic au fost „singura entitate cu abilitatea, capacitatea, motivele şi mijloacele” să folosească „gazul de muştar” în oraşul sirian Marea la data de 21 august 2015.

În pofida solicitărilor din partea jurnaliştilor, Guvernul sirian nu a făcut nicio declaraţie.

În urma acestei constatări, un Consiliu de securitate ONU va avea loc săptămâna următoare pentru a discuta impunerea unor sancţiuni. Secretarul general ONU Ban Ki-moon a declarat că raportul despre folosirea gazelor toxice va fi făcut public după întrunirea celor 15 membri ai Consiliului Organizaţiei Naţiunilor Unite.


loading...