Armata slovenă intervine la frontiera cu Croaţia

Armata slovenă va fi trimisă la frontiera cu Croația pentru a ajuta poliția să controleze fluxul de migranți care intră în Slovenia, demers ce va avea loc în baza unei legi ce ar urma să fie adoptată de către parlament, care se întrunește luni, relatează agenția Reuters.

22 feb. 2016, 17:06
Armata slovenă intervine la frontiera cu Croaţia

Într-o conferință de presă înainte de sesiunea parlamentară, premierul sloven, Miro Cerar, a declarat că armata va fi desfășurată la frontieră în cadrul unei misiuni ce va dura trei luni.

Partidele parlamentare au indicat deja că măsura va obține sprijin din partea a cel puțin două treimi dintre deputați în cadrul votului ce ar urma să aibă loc luni seara sau marți dimineața.

”Aceasta nu va fi o acțiune militară (a armatei). Armata doar va ajuta poliția să păzească granița și să-i direcționeze pe migranții care doresc să treacă frontiera verde către centrele de primire”, a declarat Cerar. Numărul militarilor care ajută poliția va depinde de dimensiunea fluxurilor de migranți.

Demersul Sloveniei survine ca urmare a unui anunț făcut de vecina sa din nord, Austria, care va limita fluxul de migranți care intră pe teritoriul austriac.

Începând din octombrie, când Ungaria și-a închis granița cu Croația și a determinat valul de migranți să se îndrepte spre Slovenia, circa 474.000 de migranți au intrat în Slovenia în drumul lor către Austria și către alte țări nord-europene. Cu o populație de două milioane de locuitori, Slovenia este cea mai mică țară de pe așa-zisa rută balcanică a migrației, transmite Agerpres.