Armata ucraineană anunţă că rebelii proruşi au atacat cu obuze un district al oraşului Doneţk

Armata ucraineană a anunțat luni că rebelii separatiști proruși au lansat un atac cu obuze asupra unui district al orașului Donețk, din estul Ucrainei, în pofida acordului de încetare a focului intrat în vigoare la miezul nopții de sâmbătă spre duminică, transmite Reuters.

16 feb. 2015, 12:51
Armata ucraineană anunţă că rebelii proruşi au atacat cu obuze un district al oraşului Doneţk

Atacul a avut loc în jurul orei locale 12.00 (10.00 GMT).

”Teroriștii au deschis focul cu armament greu în orașul Donețk. Bombardamentul a afectat districtul Panfilovka”, a menționat armata ucraineană, într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook. Potrivit sursei citate, ”forțele ucrainene respectă strict încetarea focului”.

Kievul anunţă că nu-şi poate retrage armamentul greu, din cauza atacurilor lansate de rebeli

Aflat în vizită la Sofia, ministrul de externe ucrainean Pavlo Klimkin a subliniat că Ucraina este total angajată față de implementarea acordurilor de la Minsk. El a precizat că ”forțele armate ucrainene au fost atacate de 112 ori de teroriști (rebelii proruși, n.red.) în Donețk și Lugansk în ultimele 24 de ore”.

Klimkin a dezmințit informațiile referitoare la o mobilizare disproporționată a cetățenilor ucraineni pe front, dând ca exemplu faptul că doar 20 de cetățeni ucraineni de origine bulgară au fost convocați în timpul ultimei mobilizări armate, în condițiile în care comunitatea bulgară din Ucraina numără 200.000 de persoane.

Războiul continuă în Ucraina: armata şi separatiştii proruşi se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului

Acordul de încetare a focului încheiat între Kiev și rebelii proruși a intrat în vigoare la miezul nopții de sâmbătă spre duminică, prima etapă a planului de pace destinat să pună capăt unui conflict soldat în zece luni cu peste 5.500 de morți în estul Ucrainei.