Armata ucraineană susţine că Rusia nu are forţa militară necesară pentru deschiderea unui nou front în Transnistria

Pătrunderea trupelor rusești în Transnistria este imposibilă, deoarece ocupanții ar trebui să traverseze spațiul aerian al NATO sau al Ucrainei, a declarat Natalia Humeniuk, șefa Centrului Comun de Presă de Coordonare a Forțelor de Apărare din Sud.

02 mart. 2023, 09:33
Armata ucraineană susţine că Rusia nu are forţa militară necesară pentru deschiderea unui nou front în Transnistria

Humeniuk a precizat că forțele rusești, care în prezent sunt concentrate în partea ocupată a Republicii Moldova, probabil că „urmăresc cu profundă surprindere rapoartele despre puterea lor” răspândite de propaganda rusă.

Humeniuk a mai precizat că forțele ucrainene sunt concentrate de-a lungul liniei de frontieră și sunt pregătite să dea un răspuns puternic în cazul unor încercări de pătrundere, dacă trupele rusești sunt încă disperate.

„Din punct de vedere militar, putem lua în considerare amenințările din aceste direcții (transnistreană și belarusă – UNIAN), dar cât de reale sunt ele? Acestea sunt mai degrabă amenințări ipotetice, ceea ce înseamnă că sunt probabile într-un anumit set de circumstanțe, dar este puțin probabil să se materializeze. Pentru că, pentru a deschide frontul, trebuie să existe un sprijin suplimentar, dar nu avem de unde să-l obținem”, a adăugat Humeniuk.

Citeşte şi: Cum vrea liderul nord-coreean Kim Jong Un să rezolve criza alimentară din ţara sa. ONU avertizează asupra pericolului de foamete

Potrivit lui Humeniuk, Ucraina a întărit controlul frontierelor în regiune ca măsură de precauţie.

„Forţele noastre de apărare staţionate în zona de frontieră sunt echipate pentru a face faţă oricăror potenţiale ameninţări care ar putea apărea şi sunt pregătite să răspundă în consecinţă. Deocamdată, ameninţările nu sunt considerate critice”, a declarat Humeniuk.

La data de 23 februarie, Rusia a acuzat Ucraina că plănuieşte o provocare împotriva Transnistriei cu soldaţi din batalionul Azov.

Autorităţile de la Chişinău au negat rapid afirmaţia. Într-un comunicat, guvernul a îndemnat populaţia să „îşi păstreze calmul şi să obţină informaţii din surse oficiale şi verificate din cadrul Republicii Moldova”.

Citeşte şi: Atacul dronelor. Rusia susţine că a respins un asediu aerian de proporţii