Armele secrete cu care atacă ucrainenii. Rușii se plâng că nu mai fac faţă

Un atac cu drone ucrainene a lovit în timpul nopții stația de pompare a țițeiului Andreapol din Rusia, parte din ruta de export a țițeiului prin portul baltic Ust-Luga, provocând un incendiu și scurgeri de produse petroliere, a declarat miercuri o sursă din Serviciul de Securitate al Ucrainei.
Filip Stan
29 ian. 2025, 22:36
Armele secrete cu care atacă ucrainenii. Rușii se plâng că nu mai fac faţă

Atacul ucrainean de peste noapte a lovit și o facilitate de depozitare a rachetelor din regiunea Tver din Rusia, provocând o serie de explozii, a declarat o sursă pentru Reuters.

O sursă din monopolul rus al conductelor de țiței Transneft (TRNF_p.MM) a declarat că nu au existat disfuncționalități și a descris daunele din regiunea Tver ca fiind limitate.

Forțele ucrainene au intensificat în ultimele săptămâni atacurile cu drone asupra facilităților militare și energetice rusești pentru a crește costurile războiului pentru Moscova, cu aproximativ o lună înainte de a se împlini trei ani de la invazia pe scară largă a Ucrainei.

Ucrainenii anunțaseră miercuri că au lovit o rafinărie de țiței din regiunea Nizhny Novgorod din Rusia, într-un atac cu drone, în timpul nopții, provocând un incendiu de mari dimensiuni.

Sursa citată de Reuters a spus că atacul asupra stației de pompare a țițeiului și a facilității de depozitare a rachetelor a fost o operațiune comună, desfășurată de agenția de securitate SBU și Forțele Speciale ale Ucrainei.

În ultimele luni, Rusia a fost ținta unor atacuri tot mai frecvente

Potrivit publicației De Telegraaf, forțele armate ucrainene folosesc drone de tip „Liutyi” pentru a lovi adânc în interiorul Rusiei. Aceste atacuri au provocat pagube semnificative infrastructurii energetice și militare ruse.

Ministerul rus al Apărării declara în data de 24 ianuarie că apărarea sa aeriană a respins un atac masiv cu drone din partea Ucrainei, interceptând și distrugând 121 de drone care vizau 13 regiuni, inclusiv Moscova. Nu s-au oferit detalii despre victime sau daune.

Potrivit ministerului, 20 de drone au vizat regiunea Ryazan, situată la sud-est de Moscova.

Ucraina a afirmat, de asemenea, că a lovit rafinăria din Ryazan. Andriy Kovalenko, șeful centrului ucrainean pentru combaterea dezinformării, a menționat că rafinăria a fost unul dintre obiective, alături de fabrica Kremniy din Bryansk, despre care Kievul susține că produce microelectronice pentru sistemele de arme rusești.

Pe Telegram au fost postate videoclipuri în care bloggerii descriau incendii mari în Ryazan. Aceste videoclipuri arătau că un depozit de țiței și o stație electrică ar fi fost lovite.

„Un rezervor de 20.000 de tone arde. Rezervoarele adiacente au fost și ele avariate, iar încărcările au fost suspendate”, a declarat o sursă.

Rafinăria de țiței Ryazan a procesat 13,1 milioane de tone metrice (262.000 de barili pe zi), adică aproape 5% din capacitatea totală de rafinare a Rusiei în 2024. Conform unor date bazate pe surse, rafinăria a produs 2,2 milioane de tone de benzină, 3,4 milioane de tone de motorină, 4,3 milioane de tone de păcură și 1 milion de tone de combustibil pentru avioane.

Citește și: Alegeri Germania 2025. Extrema dreaptă creşte în sondaje, iar partidul cancelarului Olaf Scholz este în cădere liberă

Ucrainenii au intensificat producția de drone

În noiembrie, președintele Ucrainei declara că industria de apărare a țării va produce cel puțin 30.000 de drone cu rază lungă de acțiune în 2025. Până acum, în 2024, Ucraina a lansat opt atacuri asupra instalațiilor petroliere rusești și zece atacuri asupra altor obiective, conform publicației De Telegraaf.

Succesul atacurilor ucrainene se datorează în mare parte dronei Liutyi scrie Libertatea. Drona are 4,4 metri în lungime, o anvergură de 6,7 metri și cântărește 250 kg. Cu o rază de acțiune ce depășește 600 km, Liutyi poate transporta 75 kg de explozibili, fiind astfel un instrument puternic în strategia Ucrainei. Costul de producție al dronei este estimat la aproximativ 100.000 de dolari per unitate.

Deși este utilizată doar din 2023, Ucraina lucrează deja la un succesor. Conform site-ului Ekonomichna Pravda, noua dronă Peklo are caracteristici similare cu Liutyi, dar cu costuri de producție mai reduse.

Primele exemplare ale dronei Peklo au fost livrate armatei ucrainene la începutul lunii decembrie 2024.

Citește și: Momentul în care un avion F-35 se prăbuşeşte în Alaska. Pilotul s-a catapultat VIDEO

În data de 25 august 2024, platforma guvernamentală de strângere de fonduri United24 a publicat un videoclip care prezenta imagini cu arma Palianîția. Conform clipului, aceasta este lansată de pe o platformă terestră și dispune de un motor turboreactor, având o rază de acțiune de aproximativ 600-700 de kilometri (372-434 mile).

Acest lucru îi permite să vizeze aproximativ 20 de aerodromuri militare rusești.

Expertul militar israelian Serhii Auslender a menționat că racheta-dronă ar avea un focos de 50 kg, însă această informație nu a fost confirmată oficial.

Ucraina s-a distins în conflictul cu Rusia prin utilizarea inovativă a dronelor de luptă, de la modelele mici FPV până la dispozitive mai mari, precum Bayraktar TB-2, reușind să compenseze, parțial, inferioritatea sa militară.

Pentru a valorifica acest avantaj, au fost înființate structuri specializate, iar un centru unic de control pentru dronele de pe front a fost dezvoltat, iar industria locală de producție a înregistrat o expansiune semnificativă.

DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
La ce vârstă te poți pensiona anticipat, în funcție de anul nașterii și de stagiul de cotizare. Ce prevede legea
Capital.ro
Ordin pentru românii care NU stau la adresa din buletin. Se aplică neapărat duminică, 4 mai
Playtech.ro
Furtuni electrice în România. Meteorologii AccuWeather anunță când se strică vremea
DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Adevarul
Sondaj comandat de Nicușor Dan înaintea primului tur. Luptă strânsă între candidați pentru locul doi
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Un celebru serial revine pe micile ecrane. Vor fi surprize mari în noul sezon
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Explozie fatală în Salonic! O femeie a murit în timp ce încerca să planteze o bombă într-un bancomat
Cancan.ro
ULTIMUL SONDAJ, înainte de alegerile prezidențiale Ce răsturnare de situație! Lupta pentru primele locuri este extrem de strânsă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut un mare actor. A fost cel mai iubit. Nu are egal. Rămâne veșnic în amintirea românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
Profesoara de 36 de ani care a trimis fotografii nud unor elevi, pedepsită aspru
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Cum ne îmbrăcăm la alegeri. Ținute potrivite pentru fiecare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Orașul din România unde se trăiește cel mai bine. Este peste Cluj-Napoca sau Brașov și oferă toate condițiile