Armistiţiul unilateral „umanitar” israelian în Gaza a intrat în vigoare

Un armistiţiu unilateral 'umanitar' decretat de armata israeliană a intrat în vigoare luni, la ora locală 10.00 (07.00 GMT), în Fâşia Gaza, devastată de conflict, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

04 aug. 2014, 08:56
Armistiţiul unilateral „umanitar” israelian în Gaza a intrat în vigoare

Acest armistiţiu ‘umanitar’, ce ar urma să dureze şapte ore, este al optulea din partea Israelului, potrivit cabinetului premierului Benjamin Netanyahu. Toate celelalte precedente au eşuat.

Armistiţiul temporar ar urma să se aplice pe întreg teritoriul enclavei palestiniene, cu excepţia zonei de la est de oraşul Rafah în sudul Fâşiei Gaza, un punct central al confruntării de la încercarea eşuată a militanţilor palestinieni de a captura vineri un soldat.

Armata israeliană a precizat că ‘va răspunde la orice încercare de folosire a acestei ‘ferestre’ pentru a face rău civililor şi militarilor israelieni’, se arată într-un comunicat al forţelor militare.

Hamas, mişcarea islamistă care controlează de facto Gaza, a transmis că armistiţiul urmăreşte ‘să distragă atenţia de la masacrele israeliene’ din Fâşia Gaza.

‘Nu credem într-o astfel de situaţie de calm şi facem apel la poporul nostru să fie precaut’, a spus Sami Abu Zuhri, purtător de cuvânt al Hamas.

Chiar înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului, armata israeliană a precizat că a ucis un comandant islamic jihadist într-un atac aerian în nordul Fâşiei Gaza. Numele său era Dayal Mansour.

O purtătoare de cuvânt a armatei a spus că datele primite de la agenţia de informaţii Shin Bet indicau că Mansour era responsabil de coordonarea atacurilor cu rachetă asupra Israelului.

Aripa armată a facţiunii Jihadul Islamic, Brigăzile al-Quds, şi-a asumat un rol de conducere în atacurile cu rachetă asupra Israelului, împreună cu aripa armată a Hamas.

Cel puţin 11 palestinieni au fost ucişi în atacuri aeriene după miezul nopţii, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii din Gaza, Ashraf al-Qedra.

Israelul a fost criticat puternic pentru atacul de duminică asupra unei şcoli a ONU la Rafah. Zece palestinieni au fost ucişi în atac, iar alţi 27 au fost răniţi.

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a spus că este ‘o atrocitate morală şi un act criminal’ care constituie ‘o încălcare gravă a dreptului internaţional’. Purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jen Psaki, a spus că SUA sunt ‘îngrozite’.

Bilanţul morţilor în rândul palestinienilor a trecut de 1.800 de la 8 iulie, potrivit autorităţilor din Gaza. Alte peste 9.000 de persoane au fost rănite.

De partea cealaltă, şi-au pierdut viaţa 63 de militari israelieni, doi civili israelieni şi un cetăţean thailandez.

Israelul şi-a retras duminică majoritatea trupelor terestre din teritoriul palestinian, în contextul în care şi-a încheiat operaţiunea de distrugere a tunelurilor Hamas. Unii militari vor rămâne în poziţii cheie, de ambele părţi al graniţei dintre Israel şi Gaza.