Arnold Schwarzenegger dă de pământ cu Donald Trump: „A înșelat oamenii cu minciuni. Este un lider ratat. În curând va deveni irelevant”

Arnold Schwarzenegger, îndrăgitul actor austriac și guvernator republican al Californiei, a declarat că America va trece de șocul ultimelor zile, pentru că oricât ai lovi în democrația americană, ea va fi mai puternică.

11 ian. 2021, 11:00
Arnold Schwarzenegger dă de pământ cu Donald Trump: „A înșelat oamenii cu minciuni. Este un lider ratat. În curând va deveni irelevant”

Deși este din același partid politic cu Donald Trump, Arnold Schwarzenegger nu a ezitat să-l critice pe fostul președinte al SUA pentru atacul asupra democrației.

„Ca imigrant în această țară, aș vrea să le spun câteva cuvinte conaționalilor mei americani și prietenilor noștri din lumea întreagă despre evenimentele din ultimele zile.

Am crescut în Austria. Înțeleg pe deplin ce înseamnă Kristallnacht sau Noaptea de Cristal. A fost o noapte de ură la adresa evreilor dezlănțuită în 1938 de echivalentul nazist al celor din Proud Boys (mișcare neofascistă din SUA și Canada, care a fost implicată în asaltul asupra Capitoliului din 6 ianuarie – n.r.).

Miercuri a fost Ziua Sticlei Sparte aici, în Statele Unite. Ferestrele sparte au fost cele ale Capitoliului Statelor Unite, dar gloata nu a făcut țăndări doar ferestrele Capitoliului. Ei au zdrobit idealurile pe care le consideram de neatins. Nu au dat jos doar ușile clădirii care adăpostește democrația americană. Au călcat în picioare chiar principiile pe care a fost întemeiată țara noastră”, a transmis Arnold Schwarzenegger.

Actorul e explicat că s-a născut în 1947, a doi ani după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. „Eu am crescut în ruinele unei țări care a avut de suferit pentru că și-a pierdut democrația. În copilărie, eram înconjurat de oameni zdrobiți sufletește, care-și înecau în băutură sentimentul de vină pentru că participaseră la cel mai rău regim din istorie. Nu toți erau antisemiți sau naziști înrăiți, mulți au mers alături de aceștia, pas cu pas, până la sfârșit. Erau vecinii de alături.

Nu am vorbit niciodată public despre asta, pentru că este o amintire dureroasă. Tatăl meu venea beat acasă, o dată sau de două ori pe săptămână, urla și ne lovea și o îngrozea pe mama. Nu l-am considerat niciodată responsabil în întregime pentru ce făcea, pentru că vecinul meu făcea și el la fel familiei lui, la fel și vecinul lui. Am auzit cu urechile mele, am văzut cu ochii mei. Erau așa din cauza suferinței fizice provocate de șrapnelul din corpurile lor, dar și din cauza suferinței emoționale provocate de ceea ce văzuseră sau făcuseră”, a povestit actorul.

Arnold Schwarzenegger: „A înșelat oamenii cu minciuni. Este un lider ratat. În curând va deveni irelevant”

Schwarzenegger l-a criticat dur pe Trump pentru faptul că a încercat să răstoarne rezultatul alegerilor, cu toate că au fost niște alegeri corecte.

„A încercat să dea un puci, înșelând oamenii cu minciuni. Tata și vecinii lui au fost de asemenea înșelați cu minciuni și eu știu unde duc astfel de minciuni. Președintele Trump este un lider ratat. Va rămâne în istorie drept cel mai rău președinte. Partea bună este că în curând va deveni la fel de irelevant ca un tweet vechi. Nu a reușit. Democrația noastră a rezistat ferm”, a adăugat el.

Arnold Schwarzenegger și-a recăpătat optimismul spre sfârșitul discursului, punctând faptul că SUA va reuși să treacă peste grelele încercări și să lumineze din nou.

„America va trece de aceste zile întunecate și va lumina din nou. Vedeți această sabie? Este sabia lui Conan. Uitați care e treaba cu săbiile. Cu cât le lovești mai mult, cu atât devin mai rezistente. Cu cât le loveșți cu ciocanul și le supui focului, după care le arunci în apa rece și apoi le lovești din nou și le treci iar prin foc și apă, cu cât faci asta mai mult, cu atât devin mai puternice.

Nu vă spun toate astea pentru că vreau să devin un expert în făurirea săbiilor, ci pentru că democrația noastră este ca oțelul din această sabie. Cu cât o lovești mai tare, cu atât devine mai puternică. Cred că, oricât de zdruncinați suntem de evenimentele recente, vom deveni mai puternici pentru că acum înțelegem ce riscăm să pierdem. Avem nevoie să ne vindecăm, împreună, de tragedia prin care am trecut. Voi, cei care credeți că puteți încălca Constituția Statelor Unite, luați aminte: Nu veți învinge niciodată!”, le-a mai transmis actorul urmăritorilor săi de pe Twitter.

Citiți și Twitter a suspendat definitiv contul lui Donald Trump şi al unor apropiaţi

 

 


loading...