Aroganţa unui afacerist controversat din România. Şi-a cumpărat propria stradă în Braşov. „Am luat-o pentru că era lângă noi”

Afaceristul Ede Erdely a stârnit controverse după ce a cumpărat activele fostei uzine Rulmentul, iar societatea a intrat în faliment în 2007. Recent, controversatul om de afaceri a făcut o achiziţie inedită.

07 feb. 2022, 08:35
Aroganţa unui afacerist controversat din România. Şi-a cumpărat propria stradă în Braşov. „Am luat-o pentru că era lângă noi”

Ede Erdely şi-a cumpărat propria stradă în Braşov, la preţ de apartament.

„Am cumpărat pentru că se învecinează cu noi, iar dacă lua altcineva putea să facă orice altceva. Pot să îl amenajez eu, pot să îl donez Primăriei, pot să îl amenajez cu ceilalți proprietari din zonă”, a explicat omul de afaceri Ede Erdely pentru BizBrașov.

Afaceristul deţine în cartierul Tractorul din Braşov câteva blocuri nefinalizate. Clădirile au fost achiziţionate după ce un dezvoltator a intrat în insolvenţă. Astfel, proiectul a fost preluat de o instituţie bancă, principalul creditor al societăţii falimentare.

Citeşte şi: Alexandru Rafila, cea mai bună veste: „Am atins vârful valului 5, ne aşteptăm la o scădere. Majoritatea restricţiilor vor fi ridicate în martie”

Şi-a cumpărat propria stradă în Braşov de la Fisc

Recent, Fiscul a scos la vânzare suprafața de teren de 5,850,8 metri pătrați, prețul de vânzare fiind de aproape 490.000 de lei (până în 100.000 de euro). Terenul este situat pe strada Emanoil Bernfeld – noul Tractorul – și are categoria de folosință „drum”, notează sursa citată.

Surse din Primăria Braşov citate de BizBraşov susţin că Ede Erdely ar fi vrut să facă un schimb de terenuri cu Primăria Brașov. Municipalitatea voia să cumpere bucata respectivă de drum, dar în urma evaluărilor făcute a reieșit că valoarea sa este de doar 170.000 de lei, nu de aproape 500.000 de lei cât cerea ANAF.

Terenul respectiv îi aparținuse lui Lucian Ion Nilă, fostul proprietar al magazinelor Hard Discount. Statul român are de recuperat de la acesta peste un milion de lei, o sumă asemănătoare fiind datorată către Banca Românească.

Reţeaua de supermarket-uri „Hard Discount” a luat fiinţă în 2002, cu ocazia inaugurării primului magazin, cel din cartierul „Tractorul”, din Braşov. În 2006, acesta ajunsese la cinci magazine în Brașov. Povestea antreprenorială a lui Nilă s-a încheiat în 2010 când a dat faliment cu mai toate business-urile sale, inclusiv cu compania Secret Distribution, care ajunsese la afaceri de peste 70 de milioane de lei (circa 20 de milioane de euro). Nilă a primit și certificat de revoluționar, deși la Revoluție nu avea mai mult de 17 ani.

Citeşte şi: STENOGRAMELE care îl îngroapă pe Dacian Cioloş: „Eu îmi asum consecinţele şi îmi prezint demisia şi trebuie un alt preşedinte”