Aronia, cel mai puternic fruct, cu beneficii uimitoare

Aronia s-a dovedit a fi cel mai puternic fruct cu proprietăţi antioxidante, foarte bogat în nutrienţi şi vitamine.

18 oct. 2017, 15:17
Aronia, cel mai puternic fruct, cu beneficii uimitoare

Primele cercetări care au plasat-o pe locul întâi în top au fost făcute în 2007, atunci când experţii au comparat peste 276 alimente naturale, pentru a pune în evidenţă proprietăţile lor antioxidante. Fructul de Aronia nu are un gust familiar pe care îl putem accepta de prima dată, este astringent ca o gutuie, uşor amărui şi „alertează” pupilele imediat, potrivit secretele.com.

Există trei tipuri de Aronia: roşie, cu gust dulce, neagră, cu gust uscat şi amărui, purpurie, o combinaţie între cele două.

Aronia neagră a fost subiectul cercetărilor legate de conţinutul în antioxidanţi:

Sursă importantă de antioxidanţi. Conţine cel mai mare nivel de antociani şi proantocianidine, comparativ cu alte alimente deja cunoscute.

Pentru a ajuta efectul benefic al fructului este bine să alegem o dietă echilibrată, fără excese, diversă şi bogată în nutrienţi, intrucât Aronia, ca element singular într-o dietă dezechilibrată este departe de a deveni un combatant al cancerului.

Vitamina C nu trebuie să lipsească, alături de grăsimile monosaturate şi acizii graşi Omega 3 şi Omega 6.

Aliment bogat în fibre. 100 grame Aronia uscată înseamnă 16,9 grame fibre.

Aceasta inseamnă protejarea sistemului digestiv, nivel scăzut de colesterol, o bună digestie, riscuri scăzute în legătură cu nivelul zahărului în sânge (din acest motiv este benefică pentru persoanele cu diabet).

Ce vitamine şi minerale conţine? Aronia oferă 35% din doza zilnică de vitamina C, care susţine producerea de colagen, ajută imunitatea şi reduce inflamaţiile.

O altă vitamină conţinută de Aronia este vitamina P (doza este mai ridicată decât în orice alt fruct, de cinci ori mai mare decât în struguri, de exemplu), care ajută la fixarea vitaminei C în organism.

Fructul de Aronia mai conţine: vitamina E-8% din doza zilnică recomandată, vitamina K-17% din doza zilnică recomandată, vitamina A-7% din DZR, folaţi – 6% din DZR, potasiu 3% din DZR, magneziu -5 % din DZR, fier –8% din DZR, mangan- 32 % din DZR , calciu, zinc-5% din DZR.

Studiile au arătat acţiunea chemo-preventivă împotriva cancerului de colon, precum şi influenţa în dezvoltarea unor tumori specifice.

De exemplu, pentru un cancer de esofag, rata de dezvoltare a tumorii a fost redusă cu 60%, iar pentru un cancer de colon cu 80%, cu ajutorul extractului de Aronia.

Tratează şi previne răceala, protejează împotriva virusurilor şi dezvoltării Staphylococcus sau Escherichia Coli. Pentru a creşte imunitatea organismului la maxim, optaţi pentru Aronia uscată sau fără adaos de zahăr.

Cum se consumă? Din fructele proaspete se obţine suc sau se prepară dulceaţă, sirop sau vin. În frigider îsi păstrează proprietăţile cel mult o săptămână, în congelator pot fi păstrate pentru o perioadă mai lungă. Fructele uscate pot fi făcute bucăţi şi se infuzează. Va rezulta un ceai sănătos, plin de antioxidanţi.

Consumul trebuie să fie echilibrat, în cazul fructelor uscate de cel mult 30 de grame pe zi

Pentru a accepta mai uşor gustul amărui astringent, puteţi încerca Aronia alături de alte fructe uscate dulci sau acrişoare, seminţe şi nuci.

Citeşte şi FRUCTUL TOAMNEI. Medicii nutriţionişti ne recomandă să-l consumăm zilnic