Arsenalul nuclear al Europei se modernizează. În luna decembrie, SUA trimit bomba gravitațională B61-12, cea mai importantă bombă nucleară pe care o au în dotare

SUA vor să modernizeze cât mai repede arsenalul nuclear al Europei. În luna decembrie, americanii vor trimite în Europa bomba gravitațională B61-12, cea mai importantă bombă nucleară pe care o au în dotare.

28 oct. 2022, 18:49
Arsenalul nuclear al Europei se modernizează. În luna decembrie, SUA trimit bomba gravitațională B61-12, cea mai importantă bombă nucleară pe care o au în dotare

Deși sosirea bombei gravitaționale îmbunătățite B61-12 era programată inițial pentru primăvara anului viitor, amenințările repetate ale președintelui rus, Vladimir Putin, privind posibila utilizare a armelor nucleare în Ucraina, au determinat SUA să grăbească procesul de modernizare a arsenalului nuclear al Europei.

Citește și Kim Jong-un NU vrea să renunțe la bombele nucleare. Mesaj dur pentru aliații occidentali, din partea surorii sale

Astfel, sosirea bombei gravitaționale îmbunătățite B61-12 în Europa este acum planificată pentru luna decembrie 2022, au declarat oficialii americani aliaților NATO, în timpul unei întâlniri de la Bruxelles, care a avut loc în această lună, potrivit unor surse citate de Politico.

Ani de zile, modernizarea programului B61 a fost discutată în mod deschis în documentele bugetare și declarațiile publice, iar acum reprezentanții Pentagonului susțin că înlocuirea bombelor mai vechi este necesară.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, generalul de brigadă Patrick Ryder, a spus că „modernizarea armelor nucleare americane B61 este în curs de desfășurare de ani de zile”, iar planurile de a schimba bombele mai vechi cu versiunile actualizate B61-12 „fac parte dintr-un efort de modernizare planificat și programat de mult timp”, excluzând faptul că această mișcare ar avea legătură cu amenințările repetate venite din partea Moscovei.

„Acesta nu are nicio legătură cu evenimentele actuale din Ucraina și nu a fost accelerat în niciun fel”, a spus reprezentantul Pentagonului.

Totuși, această accelerare a procesului de modernizare a arsenalului nuclear al Europei a fost surpriză pentru unii observatori, care se tem că mișcarea ar putea crea noi tensiuni în regiune.

Dezvoltată la începutul anilor 60, B61 este un tip de bombă nucleară care inițial, a fost verificată cu ocazia unor teste nucleare subterane în Nevada. De-a lungul timpului au fost dezvoltate mai  multe versiuni iar cele mai multe dintre ele au retrase.

În valoare de 10 miliarde de dolari, programul de prelungire a duratei de viață a B61-12 este gestionat de Departamentul Energiei și urmărește să înlocuiască mai multe versiuni anterioare ale bombei nuceare, printre care se află aproximativ 100 de bombe stocate în baze aeriene din Germania, Italia, Belgia, Olanda și Turcia.

Noua versiune este proiectată astfel încât bombardierele și avioanele de luptă americane și aliate – inclusiv bombardierele B-2 și B-21 și avioanele de luptă F-15, F-16, F-35 și Tornado – să poată transporta această armă.

Focosul este unul dintre cele mai versatile din arsenalul SUA. Puterea sa explozivă poate fi ajustată în sus sau în jos, în funcție de ținta stabilită, făcând ca arma să fie una cu randament scăzut sau mediu.

Citește și Harta bombelor nucleare din toată lumea. Amenințarea care vine din inima Europei! Câte arme are Rusia