Artiştii români, o prezenţă de culoare la Bruxelles. Au făcut senzaţie în Parlamentul European VIDEO

Artiştii români au făcut senzaţie la Parlamentul European. Sofia Vicoveanca le-a prezentat aleşilor europeni costumul popular din Bucovina, Alexandru Arşinel a glumit cu reprezentanţii comisiei, iar pe holurile Parlamentului European a răsunat melodia "După pui de moroşan", cântată live de Gheorghe Turda. Emoţii au avut mai degrabă artiştii mai tineri, care şi-au repetat de zor discursurile.

21 iun. 2013, 06:36
Artiştii români, o prezenţă de culoare la Bruxelles. Au făcut senzaţie în Parlamentul European VIDEO

Dacă pe scenă se simt ca acasă, în faţa aleşilor europeni unii dintre artiştii români s-au fâsticit. Asta deşi şi-au pregătit minuţios discursul, chiar şi cu ajutorul prietenilor, potrivit România TV.

„L-am scris, l-am recitit. Am emoţii ca niciodată. Qu’est-ce que vous avez preparer pour aujourd’hui, era întrebarea pe care ne-o adresa porfesoara noastră în liceu”, a spus Andreea Bănică.

Artiştii mai în vârstă au fost foarte relaxaţi. Sofia Vicoveanca a ţinut chiar să prezinte în conferinţă costumul tradiţional bucovinean şi a lăudat gospodinele noastre. „Cămaşa este cusută cu mărgele minuscule. Iată, dintr-un pumn cu mărgele s-a creat o grădină cu flori”, a precizat Sofia Vicoveanca.

Responsabil cu buna-dispoziţie a fost Alexandru Arşinel, iar de cântat s-a ocupat Gheorghe Turda, chiar pe holurile Parlamentului.

Artiştii au dat şi autografe în Parlament, iar după ce au vizitat instituţia s-au fotografiat cu drapelele statelor Uniunii.

Artiştii români au mers la Parlamentul European, unde au cerut un sistem special de pensii, scutirea de impozite şi un fond comunitar al interpreţilor. Artiştii s-au mai plâns de diferenţele de bani care le revin din drepturile de autor, de impozite şi au venit şi cu propuneri. „Scutirea de impozite, dacă s-ar putea lua la nivelul Uniunii Europene o lege care să vizeze toate ţările… S-ar putea crea un fond european la care să poată accesa artiştii aflaţi în suferinţă”, a spus Alexandru Arşinel.

„De 20 de ani, de când fac treaba asta, e ceaţă când vine vorba de drepturile de autor, încerc să înţeleg de ce dansatorii şi coregrafii nu au drepturi în ţara noastră. Nu înţeleg de ce o creaţie coregrafică nu are aceleaşi drepturi ca o creaţie muzicală”, a afirmat CRBL.

Artiştii au venit la Bruxelles la iniţiativa europarlamentarului Petru Luhan, care a propus ca în toate statele Uniunii artiştii să deţină un card social pe care să fie înregistrate toate contractele pe care aceştia le au, indiferent în ce ţară. „M-am bucurat mult că artiştii din România au avut această ocazie unică să influenţeze directiva pe drepturi colective. Am putea spune că am pus accente astăzi pe o legislaţie mai concretă, mai adaptată necesităţilor artiştilor, mai ales artiştilor din România”, a declarat Luhan.