Țarul Putin, cu mâna pe robinetul de gaz. Dictează programul South Stream și amenință Ucraina

Premierul rus i-a dat indicații clare șefului Gazprom privind data de începere a construcției gazoductului South Stream deși compania de stat avea un alt program. Putin mai cere și toleranță zero în relația cu Ucraina

24 ian. 2012, 06:47
Țarul Putin, cu mâna pe robinetul de gaz. Dictează programul South Stream și amenință Ucraina

Construcția gazoductului rusesc Southstream trebuia să înceapă la sfârșitul primului trimestru din 2013 ori începutul celui de-al doilea, însă a fost devansată pentru sfârșitul acestui an la un simplu ordin al premierului Vladimir Putin, chiar dacă construcția în plină iarnă ar putea majora prețul proiectului. Această concluzie se desprinde dintr-un dialog între  Alexei Miller, șeful Gazprom, și Putin, purtată în penultima zi a anului trecut și postată pe site-ul producătorului de gaze. Din discuțiile dintre cei doi reiese că Putin vrea să scape cât mai repede de problemele pe care le necesită tranzitarea Ucrainei ca să se exporte gaze către UE.

Alexey Miller: Plănuim să începem construcția secțiunii submarine la începutul lui 2013 pentru a finaliza întregul gazoduct în Decembrie 2015 și să începem furnizarea de gaz către Europa la începutul lui 2016.

V. Putin: Cred că ar fi mai adecvat să începem la anul(2012- n.r.), pe la sfârșit. Nu e mare diferență dar 2012 ar fi mai bun pentru start.

A Miller: În regulă, domnule Putin. Așa vom face”

În continuarea discuțiilor, Putin se declară îngrijorat de dorința Ucrainei de a obține un discount de la Gazprom în valoare de 9 miliarde de dolari. Îi trasează indicații clare lui Miller să se continue negocierile cu ucrainienii pe care îi numește “prietenii noștri”, în vederea păstrării status-quo-ului în relațiile comerciale bilaterale care vizează vânzarea de gaze. Cu alte cuvinte, Putin ordonă o poziție de forță vizavi de Ucraina cerându-i șefului Gazprom să nu aprobe concesii legate de vânzarea de gaze, care ar urma să se facă la același preț ca și până în prezent.

V. Putin: “Domnule Miller, îți cer să reiei negocierile cu prietenii noștri ucrainieni considerând că Ucraina a fost, este și va fi partenerul nostru strategic în această activitate. Sper că negocierile vor ajunge la concluzia lor logică”.

A. Miller: “Domnule Putin, imediat după vacanța de Anul Nou voi relua dicuțiile cu partenerii ucrainieni în conformitatea cu însărcinarea primită de la Dumneavoastră.

V. Putin. „Bine”

Ca urmare a indicațiilor trasate de Putin , vineri, 20 ianuarie, Gazprom a anunțat oficial că gazoductul South Stream va începe să fie construit la sfârșitul acestui an.

South Stream este concurentul rusesc al gazoductului european Nabucco și va aduce gaze din Rusia către Europa prin Turcia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Slovenia având punctul terminus Austria. Gazprom deține o participație de 50% din proiect restul împărțindu-se între italienii de la Eni, francezii de la EdF și nemții de la BASF.

Rusia a avut probleme, în trecut, cu Ucraina pe care a acuzat-o de furt de gaz și de neplata unor cantități de gaze livrate. În iarna 2008-2009 rușii au închis robinetul de gaze către Ucraina afectând întreaga Europă. Situația a revenit la normal în două săptămâni.