Egipt: Cel puţin 200 de manifestanţi pro-Morsi au fost ucişi, afirmă Fraţii Musulmani

Cel puţin 200 de susţinători ai preşedintelui demis Mohamed Morsi au fost ucişi şi câteva mii au fost răniţi miercuri în asaltul forţelor de ordine împotriva a două pieţe pe care aceştia le ocupau la Cairo, relatează EFE, care citează declaraţii ale Fraţilor Musulmani.

14 aug. 2013, 06:43

Pe pagina de internet a Fraţilor Musulmani (islamişti), aceştia au mai scris că autorităţile egiptene au arestat mai mulţi manifestanţi în timpul operaţiunilor. Islamiştii au precizat că, printre răniţi, există şi minori. Totodată, Fraţii Musulmani au denunţat faptul că forţele de poliţie au deschis focul împotriva unor manifestanţi care se strânseseră în moscheea Al Istiqama, situată în apropierea pieţei Nahda.

Televiziunea de stat a transmis că cel puţin 200 de simpatizanţi ai Fraţilor Musulmani au fost reţinuţi în timpul operaţiunilor şi că poliţia a reuşit deja să evacueze piaţa Nahda. Potrivit Xinhua, televiziunea de stat a transmis imagini de la faţa locului în care se vedea cum poliţia demonta corturile protestatarilor.

Nu a fost posibil să se confirme bilanţul cu privire la numărul de morţi şi răniţi din surse independente. Un ziarist AFP a numărat cadavrele a 17 manifestanţi, dintre care unii au fost ucişi de gloanţe.

Piaţa Nahda, cea mai mică din cele două ocupate la Cairo de partizanii preşedintelui islamist demis, se află ‘sub control’, a anunţat miercuri Ministerul de Interne, la două ore de la intervenţia poliţiei. Cel puţin 17 manifestanţi, potrivit AFP, care se aflau în piaţa Rabaa al-Adawiya, şi doi membri ai forţelor de securitate, potrivit ministerului, au fost ucişi în cel de-al doilea asalt. 

Totodată, guvernul a anunţat blocarea circulaţiei feroviare pentru a împiedica organizarea de manifestaţii în afara capitalei Cairo.

Susţinătorii lui Morsi ocupau cele două pieţe din 28 iunie, la o zi după destituirea lui Morsi, şi cereau revenirea la putere a acestuia.

Fostul preşedinte islamist Mohamed Morsi a fost înlăturat de la putere de către armată, potrivit Reuters şi AFP. Potrivit informaţiilor din mai multe surse se presă, EFE scrie că atacul asupra pieţei Rabaa al-Adawiya, din nord-estul capitalei Egiptului, s-a soldat cu cinci morţi, în timp ce Xinhua menţionează un atac al forţelor de ordine şi existenţa de victime, fără însă a specifica numărul acestora.


loading...