Asalt în toate direcţiile în estul Ucrainei: Armata ucraineană a ajuns în centrul Luganskului

Forţele ucrainene continuă să progreseze în operaţiunea lor specială desfăşurată în estul Ucrainei, ajungând până în centrul oraşul Lugansk - capitala regiunii cu acelaşi nume şi unul dintre ultimele bastioane ale separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, a anunţat luni seara purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Andrii Lâsenko, într-o intervenţie la postul de televiziune ICTV, potrivit Ukrainska Pravda şi Unian, informează Agerpres.

19 aug. 2014, 06:50
Asalt în toate direcţiile în estul Ucrainei: Armata ucraineană a ajuns în centrul Luganskului

Forţele ucrainene continuă să progreseze în operaţiunea lor specială desfăşurată în estul Ucrainei, ajungând până în centrul oraşul Lugansk.

Armata ‘a încercuit oraşele-cheie din Donbas’ (zonă care include regiunile Doneţk şi Lugansk), pregătindu-se de etapa finală a operaţiunii pentru eliberarea Doneţkului de rebeli.

Separatiştii au început să acţioneze mai agresiv pentru că ei simt că, în curând, va veni sfârşitul ‘la care cu toţii visăm’, a spus oficialul ucrainean.

‘Unele unităţi ale noastre au ajuns încă de luni în partea centrală a Luganskului. Luptele se duc deja pe străzile oraşului’, a precizat acesta. De asemenea, batalionul ‘Donbas’ a intrat luni în oraşul Ilovaisk, ultimul punct-cheie spre Doneţk, unde marţi continuau luptele cu rebelii.

La 15 august, trupele guvernamentale au încercuit complet Lunganskul şi au tăiat toate comunicaţiile, inclusiv auto, între rebelii de aici şi cei din Doneţk.

La 17 august, Brigada nr.95 a forţelor armate ucrainene a preluat controlul asupra oraşului Yasinovataya în regiunea Doneţk.

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat luni o schimbare în strategia sa militară pentru conflictul în estul Ucrainei, într-o reuniune cu responsabili ai forţelor de ordine. Până acum, tactica utilizată de comandamentul militar ucrainean a fost încercuirea şi asedierea principalelor bastioane ale insurgenţilor proruşi, în timp ce armata avea mari dificultăţi atunci când venea vorba să intre în oraşe, unde luptele se soldau cu numeroase victime.

Liderul ucrainean a cerut o ‘regrupare a forţelor’ pentru izolarea zonelor controlate de insurgenţi şi pentru ‘a împiedica livrarea de arme şi echipamente’ dinspre frontiera cu Rusia, din care o parte este încă sub controlul separatiştilor.

Vladimir Kononov, comandantul rebelilor din Doneţk, care l-a înlocuit în funcţie pe Igor Ghirkin, despre care se spune că ar fi colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), a declarat luni că autorităţile de la Kiev vor încerca să preia controlul Doneţkului, indiferent de mijloace şi de numărul victimelor în rândurile civililor, până în 24 august, dată la care Ucraina îşi sărbătoreşte Ziua Naţională, potrivit Ria Novosti.