Asasinat în Iran. Şeful programului nuclear a fost ucis. Israelul, acuzat de implicare în atac

Asasinat în Iran. Mohsen Fakhrizadeh, șeful programului nuclear iranian, a fost ucis, vineri la Teheran. Maşina în care se afla a fost atacată, iar asupra autovehicului au fost trase mai multe focuri de armă.

27 nov. 2020, 18:32
Asasinat în Iran. Şeful programului nuclear a fost ucis. Israelul, acuzat de implicare în atac
Asasinat în Iran. Şeful programului nuclear a fost ucis

Informaţia despre asasinarea șefului programului nuclear iranian a fost publicată de Times of Israel, care a citat un comunicat al Ministerului iranian al Apărării.

Maşina în care se afla Mohsen Fakhrizadeh, șeful programului nuclear iranian, a fost atacată. Mai multe focuri de armă au fost trase asupra autoturismului, a anunţat presa iraniană, citată de G4Media.

„În după-amiaza zilei de vineri, elemente teroriste armate au atacat o mașină care îl transporta pe Mohsen Fakhrizadeh, șeful Departamentului de Cercetare și Inovare al Ministerului Apărării. În timpul luptei dintre echipa sa de securitate și teroriști, Mohsen Fakhrizadeh a fost rănit grav și dus la spital. Din nefericire, echipa medicală nu a reușit să îl salveze și, în urmă cu câteva momente, omul de știință a devenit martir”, arată comunicatul Ministerului Apărării din Iran.

Asasinat în Iran. Uciderea lui Fakhrizadeh e un „atac terorist”

IRNA, agenția oficială de presă din Iran, a confirmat informaţia şi a catalogat asasinatul drept un „un atac terorist”.

De asemenea, ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a condamnat asasinarea lui  Mohsen Fakhrizadeh şi a a evocat „indicii serioase ale rolului Israelului”, transmite agenţia AFP, citată de News.ro.

„Terorişti au asasinat azi un eminent om de ştiinţă iranian, Această laşitate – cu indicii serioase ale rolului Israelului – arată belicismul disperat al autorilor săi”, a scris pe Twitter Zarif.

În 2018, premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus public că Fakhrizadeh este șeful programului prin care Iranul ar încerca să obțină arme nucleare.

”Țineți minte acest nume, Fakhrizadeh”, a spus Netanyahu cu ocazia distrugerii de către Israel a unor ținte în care susținea că Iranul făcea experimente legate de programul nuclear.

Israelul este suspectat că are un program secret, început în urmă 10 ani, de asasinare a oamenilor de știință iranieni care participă la programul guvernului de la Teheran.

Israel nu a făcut nici un comentariu oficial legat de moartea lui Mohsen Fakhrizadeh.

Citeşte şi: Lockdown pe termen nedefinit. Iranul plănuieşte restricţii dure