Asasinul elevei din parcul Copou aşteaptă să fie eliberat. Vezi motivul halucinant

Decizie aberanta luata de magistrati saptamana trecuta. Toti minorii care comit infractiuni trebuie sa fie lasati in libertate dupa decizia primei instante de judecata.

23 mart. 2015, 11:00
Asasinul elevei din parcul Copou aşteaptă să fie eliberat. Vezi motivul halucinant

S-a ajuns in aceasta situatie ca urmare a promovarii unui recurs in interesul legii, formulat de Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie pe data de 26 ianuarie 2015, scrie bzi.ro. Este primul recurs in interesul legii analizat de completul specializat din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie in anul 2015. S-a pornit de la premiza ca instantele din Romania nu au o practica unitara in ceea ce priveste situatia minorilor pentru care s-a dispus masura internarii intr-un centru de detentie.

Citeşte şi Răsturnare de situaţie în cazul elevei strangulate în parc. Ucigaşul Dianei ar putea scăpa de puşcărie

Odata cu intrarea in vigoare a Noului Cod Penal minorii nu mai pot fi condamnati pentru faptele lor. Se incearca reintegrarea lor in societate prin instituirea unor masuri de internare in centre special amenajate. Unii judecatori au considerat ca minorii trebuie pusi in libertate in momentul in care se decide, in prima instanta, emiterea unei hotarari prin care se dispune o masura educativa. Astfel, minorii care comit infractiuni ar fi trebuit lasati in libertate din momentul sentintei date de prima instanta de judecata pana la ramanerea definitiva a sentintei. Alti judecatori din tara au considerat ca minorii trebuie sa fie tinuti in spatele gratiilor pana in momentul in care se dosarul se judeca definitiv, dupa care sa fie trimisi in aceste centre de educare. Analizand aceste decizii contrare ale instantelor de judecata din Romania, la finalul saptamanii trecute, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit in mod clar cum trebuie sa se intample lucrurile: toti minorii care au primit un verdict de la prima instanta trebuie lasati in libertate.

Decizia se afla pentru toate cazurile

Aceasta decizie se aplica de indata, fara nicio discutie. Astfel, din Penitenciarul de Maxima Siguranta Iasi, dar si din Arestul Inspectoratului Judetean de Politie urmeaza sa iasa un numar destul de mare de minori care au comis infractiuni, de la cele mai marunte pana la crime. Majoritatea infractorilor minori din Iasi care se afla acum in spatele gratiilor au fost prinsi cu greu, dupa anchete spectaculoase. Acum vor fi lasati in libertate pana la luarea unei decizii definitive. Multi dintre acestia vor putea fugi si nu se vor mai prezenta la judecarea definitiva a dosarelor. In acest context se impun doua precizari concrete: politistii vor fi nevoiti sa-i caute si sa-i prinda de cel putin doua ori, iar procesele in calea de atac vor dura mai mult avand in vedere ca trebuie facuta citarea acuzatilor. „Nu putem crede asa ceva! Practic, noi am muncit degeaba sa-i prindem daca acum vor fi lasati in libertate”, a declarat un ofiter de politie.

Citeşte şi Tatăl elevei ucise din Iaşi, MESAJ ŞOCANT pentru criminal: „Doar moartea îţi poate absolvi 1% din păcat”

Monstrul anului 2015, liber

Unul dintre cei mai periculosi minori arestati in ultimul an la Iasi este Gabriel Motoc. Acesta ar trebui sa se afle deja in libertate in acest moment, insa pana la inchiderea editiei nicio sursa oficiala nu a confirmat acest lucru. Gabriel Motoc este un adolescent care s-a imprietenit cu Satana si a comis un dublu asasinat. In noaptea de 3/4 septembrie 2014 baiatul a ucis cu sange rece doi pensionari care traiau in liniste intr-o casuta din zona Bucium. Motoc muncise cu ziua la sotii Constantin Tiberiu Petrovici, de 76 ani, si Paraschiva Petrovici, de 58 ani, facuse mai multe treburi gospodaresti. Atunci i-a venit ideea de a-i ucide pe cei doi pentru a le lua banii din casa. Pentru a-si duce la indeplinire planul satanic, a folosit doua topoare, cate unul pentru fiecare victima. Motivul crimei a fost furtul. „Dupa savârsirea infractiunii de omor, inculpatul a sustras din locuinta victimelor patru telefoane mobile, un aparat foto, 26 lei, un spray iritant lacrimogen, o geaca din piele, cartea de identitate a victimei Petrovici Constantin Tiberiu, un seif metalic de dimensiuni mici, chei si un pistol marca Mauser Werke calibru 10/22T cu încarcator. O parte din bunuri au fost abandonate la o distanta de aproximativ un kilometru de locuinta victimelor”, se arata in rechizitoriul procurorilor. Criminalul a fost prins la cateva zile dupa comiterea faptei. A fost identificat de catre politistii de la Directia Operatiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane cu ajutorul sistemului GPS al unuia dintre cele trei telefoane mobile pe care le furase din locuinta sotilor Petrovici. Se ascundea la o stana. Prinderea acestui asasin a fost una dintre cele mai spectaculoase actiuni ale ofiterilor criminalisti ieseni din ultimii ani de zile. „Este fiul meu, dar sper sa il inchida pe viata. El nu este un om care sa merite sa fie iertat. A omorat doi oameni, cum sa pot eu sa il iert vreodata. Regret ca l-am adus pe lume”, a declarat Marineta Motoc, mama criminalului. Prima instanta a decis in cazul lui Motoc, in februarie 2015, sa fie internat intr-un centru de detentie pentru 15 ani.

Criminalul din Copou asteapta eliberarea

Un alt caz strigator la cer, in care criminalul trebuie pus in libertate, este cel referitor la crima din parcul Copou, din data de 1 martie 2015. O adolescenta de 16 ani, un adevarat inger, a fost ucisa cu sange rece de prietenul sau. Criminalul are tot 16 ani, iar acum se afla in spatele gratiilor in arest preventiv. Peste cateva luni, atunci cand va primi decizia primei instante de judecata, acesta trebuie lasat in libertate. Desi crima din Copou a socat o tara intreaga, criminalul a incercat sa ascunda probele si nu a vrut sa recunoasca din prima comiterea faptei. Motivul oficial al crimei este gelozia. Eduard Perju devenise obsedat de Diana si ii era teama ca urmeaza sa fie parasit. De 1 martie, baiatul a invitat-o pe fata la o intalnire in Parcul Copou, stabilita la ora 15:00. Diana s-a lasat asteptata vreme de aproape 30 de minute, iar asta a intarit starea de nervozitate si gelozie a prietenului ei. Adolescenta a vrut sa plece, insa criminalul i-a spus ca vrea sa-i dea un cadou. Atunci i-a legat in jurul gatului o curelusa de fixare cu dinti si a strans-o tare pana aceasta a cazut si n-a mai putut sa respire. In vreme ce Diana era o eleva model, cu rezultate foarte bune la invatatura si indragita de toti profesorii, Eduard era genul de adolescent care nici macar nu calca in salile scolii, preferand sa-si petreaca timpul chiulind alaturi de prieteni si amici.

„Diana nu a plecat degeaba, va fi invatatura pentru toti copiii, protejati-i sa poata merge liber pe strada, sa nu mai fie in pericol. A fost un copil inocent, sa nu plece degeaba, sa stim ca in urma ei se iau masuri, nicio mama sa nu fie asa”, a spus printre lacrimi mama Dianei. In loc ca statul sa ofere mai multa protectie impotriva infractorilor, fie si minori, acestia urmeaza sa fie lasati liberi pe strazi. Numarul lor nu-i mic deloc.