Asemănări izbitoare între Papa Leon al XIV-lea și Papa Leon al XIII-lea. 5 aspecte semnificative care relevă conexiuni surprinzătoare între pontificatele celor doi

Pe 8 mai, Biserica Catolică a întâmpinat cu bucurie alegerea Sanctității Sale Papa Leon al XIV-lea. Emoționat până la lacrimi, noul Suveran Pontif s-a arătat din Loggia centrală a Bazilicii San Pietro și a rostit primele sale cuvinte, urmate de binecuvântarea Urbi et Orbi.
Irina Dumitrescu
30 mai 2025, 21:30
Asemănări izbitoare între Papa Leon al XIV-lea și Papa Leon al XIII-lea. 5 aspecte semnificative care relevă conexiuni surprinzătoare între pontificatele celor doi

Pacea să fie cu voi toți! Preaiubiți frați și surori! Acesta este primul salut al lui Hristos cel înviat, păstorul cel bun care și-a dat viața pentru turma lui Dumnezeu”, a rostit Papa Leon al XIV-lea din balconul Palatului din Vatican.

Noul Suveran Pontif și-a ales numele Leon al XIV-lea. Alegerea unui nume diferit de al lor de către cei aleși papi nu este o obligație oficială, dar este o tradiție de aproape 500 de ani în Biserica Catolică. Această tradiție simbolizează începutul unui nou capitol spiritual – un soi de „renaștere” religioasă odată cu urcarea pe tronul papal.

Mulți dintre cei cărora figura Papei Leon al XIII-lea le este familiară, evident, din poze, au remarcat asemănarea fizică incredibilă cu a acestuia cu noul papă. Acest aspect a atras atenția multora, care văd în această coincidență un semn de continuitate și de memorie istorică. Figurile lor aproape identice, stilul sobru, expresia blândă, dar pătrunzătoare — toate acestea i-au făcut pe mulți să exclame: „Parcă-l vedem din nou pe Leon al XIII-lea”.

Motivul pentru care noul Suveran Pontif și-a luat numele Papa Leon al XIV-lea

Alegerea numelui Leon al XIV-lea este, potrivit analiștilor religioși, un omagiu adus unuia dintre cei mai influenți papi din istorie – Papa Leon al XIII-lea, care a condus Biserica între 1878 și 1903. Papa Leon al XIII-lea a fost un lider cunoscut pentru profunzimea sa intelectuală și pentru deschiderea către problemele sociale, fiind considerat părintele doctrinei sociale a Bisericii. El a promovat drepturile muncitorilor și dialogul dintre religie și știință într-o perioadă în care lumea se schimba rapid.

Citeste si De ce o țară majoritar ortodoxă ține doliu după o personalitate catolică. PS Mihai, episcop greco-catolic: „Prezenţa Papei Francisc în România ne-a arătat că suntem toţi fraţi în Hristos. Nu vom avea viitor fără a ne trăi fiecare în parte confesiunea ca amprentă a dragostei lui Hristos”

Alegerea numelui Leon sugerează astfel dorința actualului Suveran Pontif de a se alinia unui model de conducere puternică, lucidă și apropiată de problemele reale ale oamenilor – într-un context global plin de provocări, de la crize sociale până la migrație și conflicte culturale.

Asemănări izbitoare între Papa Leon al XIV-lea și Papa Leon al XIII-lea

Nu mai puțin de cinci fapte semnificative relevă conexiuni surprinzătoare între cele două pontificate.

Papa Leon al XIV-lea

1. O alegere asemănătoare cu cea a lui Leon al XIII-lea

Conclavul care l-a ales pe Leon al XIII-lea în 1878 a durat două zile. La fel s-a întâmplat și în 2025. În plus, Robert Francis Prevost avea 69 de ani la momentul alegerii — aceeași vârstă pe care cardinalul Gioacchino Pecci, viitorul Leon al XIII-lea, ar fi împlinit-o la doar doisprezece zile după alegerea sa.

2. Un papă ales de ziua Fecioarei din Luján, încoronată de Leon al XIII-lea

Sărbătoarea Fecioarei din Luján, patroana Argentinei, Uruguayului și Paraguayului, are loc chiar pe 8 mai. Tot în această zi, în 1887, Leon al XIII-lea a încoronat canonic imaginea Fecioarei. Alegerea lui Leon al XIV-lea într-o zi atât de semnificativă pentru devoțiunea mariană din America Latină capătă astfel o profundă valoare simbolică, scrie ewtn.it

3. Un pontif augustinian în ziua Rugăciunii către Fecioara din Pompei

Tot pe 8 mai are loc și Rugăciunea către Fecioara din Pompei, una dintre cele mai răspândite devoțiuni mariane din Italia. Leon al XIII-lea a fost un susținător fervent al cultului pompeian: în 1901, a ridicat sanctuarul — donat Sfântului Scaun în 1894 — la rangul de Bazilică Pontificală, numindu-l „parohia lumii” datorită numărului impresionant de pelerini.

Papa Leon al XIV-lea a amintit această sărbătoare la prima sa apariție publică: „Astăzi, în ziua Rugăciunii către Fecioara din Pompei, Mama noastră Maria vrea să meargă mereu cu noi, să ne fie aproape, să ne ajute prin mijlocirea și iubirea ei”.

Citeste si EXCLUSIV Papa Francisc, un lider religios neconvenţional, care a redefinit imaginea papalităţii în sec. XXI. PS Mihai, episcop greco-catolic de Bucureşti: „Papa a insistat asupra riscului de a rămâne blocați într-o zonă gri de conformism faţă de nişte reguli”

4. Legătura dintre Leon al XIII-lea și Ordinul Augustinian

În primul său discurs, Papa Leon al XIV-lea și-a afirmat cu mândrie identitatea de fiu al Sfântului Augustin: „Sunt un fiu al Sfântului Augustin„.

Leon al XIII-lea a jucat un rol esențial în viața Ordinului Augustinian, canonizând-o pe Sfânta Rita din Cascia la 24 mai 1900 și pe Sfânta Clara din Montefalco la 8 decembrie 1881. Leon al XIV-lea este, de altfel, primul augustinian din istorie ales episcop al Romei.

5. Apariția Sfântului Mihail pe Muntele Gargano și rugăciunea compusă de Leon al XIII-lea

Tot pe 8 mai, Breviarul Roman amintește apariția Arhanghelului Mihail pe Muntele Gargano, loc în care se află unul dintre cele mai vechi sanctuare închinate acestuia. În anii 1880, Leon al XIII-lea a compus celebra rugăciune către Sfântul Mihail Arhanghel, cerându-i protecția asupra Bisericii universale împotriva uneltirilor celui rău.

DailyBusiness
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Ultima imagine cu Felix Baumgartner înainte de moarte. Ce a scris alături de imagine
Fanatik.ro
Au apărut imagini din filmul interzis de Nicolae Ceaușescu. Șefii de partid au cerut, la acea vreme, distrugerea lor. Este unul din secretele cel mai bine păzite ale cinematografiei româneşti. Video
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Decizie obligatorie în România. Se aplică în toate statele membre
Playtech.ro
Ultimul zbor al lui Felix Baumgartner, reconstituit! Ţi se rupe sufletul când vezi ce scrie în necrologul paraşutistului
DailyBusiness
Ce avere a lăsat Felix Baumgartner. Cine sunt succesorii legali ai iubitului Mihaelei Rădulescu
Adevarul
Propaganda rusă a pus ochii pe Melania Trump. Imagini nud cu Prima Doamnă a Americii difuzate într-un show TV
wowbiz.ro
„Noi am fost DRAGOSTE”. Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea lui Felix Baumgartner
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
Reguli stricte în China. Sfaturi de călătorie
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Imagini spectaculoase cu Nicolae Dică și soția lui, în costum de baie roz, la plajă
kanald.ro
Mihaela Rădulescu, primul mesaj după moartea lui Felix Baumgartner: ,,Nu am cuvinte”. Vedeta a postat totul pe Instagram
Cancan.ro
Coincidența halucinantă din viața Mihaelei Rădulescu. Legătura macabră dintre Felix Baumgartner și Bogdan Rădulescu
Playsport.ro
Amendă de 8.000 de lei pentru șoferii care uită acest detaliu. De ce trebuie să-ți faci ITP-ul...
Capital.ro
Mesajul puternic transmis de Elena Udrea. Semnul făcut la ieșirea din închisoare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
stirilekanald.ro
Țara europeană în care pacienții cu boli terminale pot să pună capăt suferinței. În ce condiții se permite moartea asistată
Gigi Becali, prima reacție după ce Elena Udrea a fost eliberată. Cum a ajutat-o în închisoare: „Am fost la ea cu o comisie, e o femeie mai puternică decât zece bărbați”
MediaFlux
Atenție la aceste bancomate! Vă pot lăsa fără banii din cont instant
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Prințesa ștearsă din istorie. O descoperire tulburătoare sub nisipurile Egiptului