ASF a strâns, sub acoperire, date despre piaţa pensiilor private, într-o operaţiune de „mystery shopping”

Autoritatatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat, miercuri, că a efectuat un exercițiu de "mystery shopping" pentru piața pensiilor private obligatorii, Pilonul II de pensii, rezultatele anchetei urmând să fie publicate.

14 iul. 2016, 09:26
ASF a strâns, sub acoperire, date despre piaţa pensiilor private, într-o operaţiune de „mystery shopping”

Tehnica de „mistery shopping” (cumpărător secret) este o tehnică de cercetare și investigație, folosită de diverse instituții, pentru a strânge, sub acoperire, informații despre produsele sau serviciile unor companii, scrie profit.ro.

În această operațiune este folosit un investigator care se dă drept cumpărător și care cere, din această ipostază, informații despre produsele și serviciile companiei. Informațiile adunate sunt strânse într-un raport și analizate pentru a fi descoperite eventuale nereguli la companiile cercetate.

Citeşte şi ASF raportează venituri de 157,3 milioane lei în 2015, cu 5,2% mai mici decât în anul precedent

ASF va publica, alături de rezultatele acestei investigații, și un raport de monitorizare efectuat în cazul fondurilor de pensii private din Pilonul II.

La sfârșitul lunii decembrie 2015 erau înregistrați pe Pilonul II de pensii 6,56 milioane de participanți, în creștere cu 4,2% față de decembrie 2014.

Contribuția medie a fiecărui participant în decembrie 2015 a fost de 113,21 lei, în creștere cu 27% față de perioada similară a anului precedent.

Activele fondurilor de pensii de pe Pilonul II au ajuns, la sfârșitul lui 2015, la 5,8 miliarde euro, pe fondul creșterii numărului de participanți și a contribuției medii. Valoarea a crescut cu 29% față de finalul lui 2014.

Citeşte şi Un bucureştean încasează cea mai mare pensie din România: 28.825 de lei

Fondurile de pensii de pe Pilonul II au plasat circa două treimi din banii strânși din contribuții în titluri de stat, instrumentele considerate cu cel mai mic risc, dar care, de multe ori, aduc și câștiguri mai scăzute decât alte forme de plasament.

În România există șapte administratori de fonduri de pensii private pe pilonul II: Metropolitan Life, NN Pensii, BCR, Aegon, BRD, Generali și Allianz-Țiriac.


loading...
Partenerii noștri