ASF: Poliţa RCA a crescut cu peste 40% în jumătate de an

Tariful mediu pentru poliţele auto obligatorii pentru transportatori s-a scumpit cu peste 40% din luna iunie a anului trecut încoace, proprietarii de camioane, auto­uti­litare şi vehicule de transport persoane fiind nevoiţi să scoa­tă din buzunar în medie 4.500 de lei pentru asi­gurarea anuală RCA, potrivit primelor cifre oficiale înaintate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

25 feb. 2016, 08:58
ASF: Poliţa RCA a crescut cu peste 40% în jumătate de an

ASF a găsit, în urma unor controale, o serie de abateri în stabilirea primelor de asigurare precum probleme legate de calitatea şi corectitudinea datelor, dar şi utilizarea unor prime comerciale semnifi­cativ diferite de prima tehnică rezultată din calculul ac­tua­rial. Şapte din cei nouă asigurători verificaţi de ASF – Generali, Groupama, Allianz Ţiriac, Asirom, Omniasig, Uniqa şi Euroins – au fost obligaţi să refacă calculele actuariale şi ipotezele care stau la baza stabilirii tarifelor RCA în termen de o lună.

Transportatorii au reacţionat vehement la majorarea drastică a tarifelor RCA, iar la finalul anului trecut au ieşit în stradă, reclamând creşteri de până la de trei ori ale tarifelor. Cea mai la îndemână soluţie pentru deten­sionarea pieţei găsită atunci de ASF a fost instaurarea unui protocol care să limiteze majorările de tarife la maximum 50% faţă de luna iunie 2015.

În România sunt înmatriculate circa 67.000 de camioane, iar gradul lor de cuprindere în asigurare este de 90%, ceea ce înseamnă că asigurătorii încasează circa 300 de mil. lei anual de pe această nişă.