ASF: Sperăm să scăpăm de plafonarea tarifelor RCA până în 19 mai

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului care prevede stabilirea unor tarife maximale, pentru şase luni, în cazul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) creează probleme care ar putea afecta toţi jucătorii din piaţă, a declarat miercuri directorul direcţiei de reglementare autorizare din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, Paul Mitroi.

23 nov. 2016, 11:20
ASF: Sperăm să scăpăm de plafonarea tarifelor RCA până în 19 mai

Reprezentantul ASF a spus că este posibil “să scăpăm de plafonare” până pe 19 mai 2017, potrivit news.ro

Guvernul a aprobat, recent, la presiunile patronatelor din transportul rutier, o Ordonanţă de Urgenţă care impune îngheţarea preţurilor RCA pentru şase luni, prin fixarea unor preţuri maxime de către ASF. 

Consiliul Autorităţii de Supravaghere Financiară (ASF) a aprobat marţi proiectul de normă privind punerea în aplicare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care prevede stabilirea unor tarife maximale, pentru şase luni, în cazul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto (RCA).

Guvernul a dat dreptul ASF, prin OUG, să fixeze preţuri maxime pentru poliţele RCA pentru o perioadă de şase luni, ceea ce echivalează cu o îngheţare a preţurilor. În cadrul proiectului de normă, principalele noutăţi le reprezintă ridicarea plafonului maximal de acordare a despăgubirilor, atât în cazul vătămărilor corporale, cât şi în cazul pagubelor materiale pentru o perioadă de şase luni, ceea ce echivalează cu o îngheţare a preţurilor.

Potrivit proiectului, limita de despăgubire în cazul vătămărilor corporale şi decese, acordate prin RCA, va creşte cu 21,4%, de la 5 la 6,07 milioane euro, şi cu 22% în cazul pagubelor materiale, până la 1,22 milioane euro, începând de la 1 ianuarie 2017.

ASF a stabilit recent preţurile care vor fi valabile timp de şase luni în România. Astfel, tariful maxim RCA pentru un camion cu masa peste 16 tone va fi de 7.534 lei, iar tariful maxim anual al unei poliţe obişnuite, pentru un autoturism cu o capacitate cilindrică între 1.201-1.400 cmc, deţinut de o persoană cu vârsta cuprinsă între 31 şi 40 de ani, va fi de 610 lei.