Asigurarea obligatorie a locuinţei tale este validă sau falsă? Află cum te poţi proteja de fraude

Proprietarii de locuinte trebuie sa-si asigure casele impotriva inundatiilor, alunecarilor de teren si a cutremurelor prin incheierea unei asigurari obligatorii PAD. In caz contrar ei risca o amenda de pana la 500 de lei. In contextul in care in aceasta perioada una dintre companiile de asigurari este cercetata, conform presei centrale, pentru falsificarea unor polite de asigurari pentru locuinte, cei vor sa incheie o astfel de asigurare ar trebui sa fie atenti la elementele care atesta autenticitatea documentului. In plus, chiar si dupa ce au semnat, acestia pot verifica polita incheiata.

16 mai 2014, 06:37
Asigurarea obligatorie a locuinţei tale este validă sau falsă? Află cum te poţi proteja de fraude

Asigurarea obligatorie a locuintei este reglementata de Legea nr. 260/2008, care stabileste ca toti proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie PAD (n.r. polita de asigurare impotriva dezastrelor naturale), emisa de PAID (n.r. Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale). Astfel, aceasta polita reprezinta inscrisul care atesta incheierea contractului de asigurare a locuintei, in temeiul caruia asiguratorul se obliga sa plateasca asiguratului despagubirea totala sau partiala pentru prejudiciile produse locuintei ca urmare a producerii riscului asigurat. Asigurarea PAD este o polita separata fata de cea facultativa.

Important! Proprietarii pot demonstra ca si-au asigurat casa nu doar cu polita de asigurare obligatorie a locuintelor, ci si cu un certificat de asigurare, ca urmare a modificarilor aduse Legii nr. 60/2013 in vara anului trecut. Astfel, certificatul de asigurare este un document care atesta existenta unei polite de asigurare obligatorie PAD pentru locuinta respectiva, care este eliberat de catre asiguratori, impreuna cu polita de asigurare PAD, la momentul incheierii asigurarii.

Prin PAD locuintele sunt asigurate doar impotriva dezastrelor naturale, respectiv cutremure de pamant, alunecari de teren si inundatii.

In plus, suma asigurata obligatoriu, adica suma ce poate fi acordata ca despagubire, este echivalentul in lei a 20.000 euro pentru fiecare locuinta de tip A (constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si a 10.000 euro pentru fiecare locuinta de tip B (constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic). Prima obligatorie reprezinta echivalentul in lei a 20 euro pentru locuintele de tip A si, respectiv, a 10 euro pentru locuintele de tip B.

Atentie! Persoanele fizice sau juridice care nu isi asigura locuintele aflate in proprietate nu beneficiaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor. In plus, acest lucru constituie contraventie care se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.

Ioan Virgil Lates, consultant in cadrul Forumului AvocatNet.ro, ne-a declarat ca este recomandat ca persoanele care trebuie sa isi asigure locuintele sa se informeze mai intai cu privire la lista asiguratorilor care pot emite polite PAD si apoi sa mearga la biroul acestora pentru a incheia contractul.

Consultantul a adaugat ca este bine ca asiguratii sa aleaga o asigurare mai complexa, pe langa cea obligatorie, pentru ca in acest fel isi vor putea asigura locuinta si impotriva altor riscuri, nu doar a dezastrelor naturale. Daca opteaza pentru o astfel de varianta, asiguratii trebuie sa aiba in vedere ca asigurarea obligatorie si cea facultativa sunt complementare, prima acopera doar trei riscuri in limita a 10.000 sau 20.000 euro, in timp ce cea de a doua acopera mai multe evenimente, cum ar fi incendiul, inundatia produsa de spargerea unei conducte din bloc.

Care sunt elementele care atesta autenticitatea politei PAD?

Persoanele obligate prin lege sa isi asigurare locuinta prin incheierea unei asigurari obligatorii trebuie sa stie ca aceasta are o serie de elemente, prevazute in legislatia in vigoare.

Concret, o polita PAD trebuie sa cuprinda in conformitate cu Legea nr. 60/2008 cel putin urmatoarele elemente:

  • denumirea/numele si sediul/domiciliul partilor contractante;
  • numele beneficiarului asigurarii;
  • tipul locuintei si adresa acesteia;
  • suma asigurata obligatoriu;
  • prima obligatorie si termenele de plata a acesteia;
  • perioada de valabilitate a contractului de asigurare;
  • numarul si titlul actului normativ in temeiul caruia s-a emis PAD, precum si numarul si data publicarii acestuia in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Mai mult decat atat, in Norma ASF nr. 7/2013 se mentioneaza ca polita PAD cuprinde urmatoarele:

a) informatii furnizate de contractant/asigurat referitoare la:

  • identificarea asiguratului, contractantului si a beneficiarului asigurarii: numele si prenumele/denumirea, adresa completa a locuintei, CNP/CUI, telefon;
  • identificarea obiectului asigurarii: tipul locuintei;

b) riscurile acoperite prin contract;
c) suma asigurata obligatoriu pentru tipul de locuinta asigurat;
d) prima de asigurare obligatorie aferenta sumei asigurate;
e) data emiterii politei si perioada de valabilitate a acesteia;
f) datele de identificare ale PAID;
g) denumirea asiguratorului autorizat care a eliberat PAD in numele si contul PAID;
h) semnaturile partilor contractante;
i) denumirea actelor normative care prevad drepturile si obligatiile partilor contractante.

Puteti consulta in fisierul atasat cum trebuie sa arate o polita PAD, modelul fiind stabilit prin Norma ASF nr. 7/2013.

Polita PAD este valabila pe o perioada de 12 luni, cu incepere, cel mai devreme, de la ora 0:00 a zilei urmatoare celei in care s-a platit prima obligatorie, se arata in Legea nr. 60/2013.

Actul normativ citat stabileste ca valabilitatea PAD inceteaza in cazul in care constructia asigurata isi pierde integral destinatia de locuinta sau bunul piere din alte cauze decat cele cuprinse in asigurarea obligatorie. Asiguratii trebuie sa fie atenti la acest aspect, pentru ca pierderea acestei destinatii nu obliga asiguratorul care a emis PAD la restituirea sumei corespunzatoare valorii primei obligatorii.

Asigurarea obligatorie poate fi verificata pe site-ul PAID

Odata ce asigurarea impotriva dezastrelor naturale este incheiata, validitatea ei poate fi verificata pe pagina de internet a PAID.

Mai exact, asiguratii trebuie sa intre pe site-ul PAID si sa acceseze subsectiunea Verifica polita din sectiunea Ce este PAD.

Aici trebuie introduse obligatoriu trei date de identificare ale politei si anume: seria si numarul politei si codul numeric personal/codul unic de identificare/numarul de identificare asigurat.

Dupa introducerea acestor informatii, asiguratii trebuie sa dea click pe butonul „verifica” si vor afla daca asigurarea lor este valida.

Citeste mai mult: http://www.avocatnet.ro