Asigurarea obligatorie este lege doar pentru unii. 7,5 milioane de case rămân neasigurate

În cazul unor calamităţi naturale, aproximativ 7,5 milioane de proprietari sunt la mâna destinului şi în cazul în care casa le va fi afectată vor rămâne cu ochii în soare, pentru că nimeni nu le va acoperi pagubele, întrucât nu şi-au încheiat poliţe de asigurare obligatorie. Autorităţile se gândesc cum să sporească numărul celor asiguraţi.

31 ian. 2012, 11:32
Asigurarea obligatorie este lege doar pentru unii. 7,5 milioane de case rămân neasigurate

În prezent, numărul poliţelor de asigurare încheiate în toată ţara trece un pic peste jumătate de milion, în contextul în care, potrivit datelor recensământului de anul trecut, numărul locuinţelor din România se ridică la aproximativ opt milioane.

„Numărul total al poliţelor de asigurare obligatorii pentru locuinţe valabile este de 509.486. De la intrarea în vigoare a legii, din 2010, au fost încheiate aproximativ un milion de poliţe, dar între timp au expirat. O parte din proprietari au decis să încheie poliţe de asigurare facultative, o parte le-au reînnoit pe cele obligatorii, iar o parte au renunţat definitiv, acum aflându-se la voia sorţii”, a spus, pentru RTV.NET, Marius Bulugea, director general al Pool-ului de asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale.

Primăriile care au drept de control, respectiv de aplicare a sancţiunilor nu au deocamdată măsuri concrete pentru ca legea să nu mai fie valabilă doar pentru o parte a populaţiei. „Situaţia se află în analiză, urmează să vedem cum stăm în privinţa poliţelor încheiate de cetăţenii din sectorul 4. Ce măsuri vom lua se va decide luna aceasta. Vreau să las Consiliul Local să decidă cum vom proceda pentru ca legea să nu mai fie valabilă doar pentru unii”, a spus Cristian Popescu Piedone, primarul Sectorului 4.

Cei mai conştiincioşi proprietari par a fi cei din Capitală, întrucât aici au fost încheiate cele mai multe poliţe de asigurare obligatorii. „Cele mai multe contracte de asigurare obligatorie pentru locuinţe au fost semnate în Bucureşti, respectiv 63.906 poliţe. După Bucureşti urmează Constanţa, cu 36.479 de poliţe şi Timiş, unde au fost semnate 20.860 de contracte de asigurări obligatorii pentru locuinţă”, a mai spus Marius Bulugea.

Chiar dacă cele mai multe contracte de asigurări pentru locuinţe sunt încheiate în Bucureşti, cifra rămâne una mică, ţinând cont că Capitala găzduieşte aproximativ 780.000 de locuinţe.

La polul opus, cei mai curajoşi, se poate spune, cărora nu de este frică de dezastrele naturale, se situează locuitorii din Covasna, care au încheiat cele mai puţine asigurări obligatorii pentru locuinţele lor.

„Cele mai puţine contracte pentru asigurarea locuinţei se înregistrează în Covasna, 1.015 poliţe, după care urmează Harghita cu 1.948 de contracte şi Bistriţa Năsăud, unde 2.740 de propietari s-au prezentat la o societate de asigurare pentru a-şi încheia poliţa”, a conchis Marius Bulugea.

Asigurarea obligatorie pentru locuinţă este valabilă un an, costă între 10 şi 20 de euro, în funcţie de materialul de construcţie al casei, iar proprietarii vor fi despăgubiţi cu sume între 10.000 şi 20.000 de euro, în funcţie de clasa unde este încadrat imobilul.

De asemnea, despăgubirile vor fi acordate de companiile de asigurări doar în cazul dezastrelor naturale, gen cutremur, alunecări de teren sau inundaţii. Primăriile pot aplica celor care nu şi-au făcut asigurarea obligatorie pentru locuinţă sancţiuni de până la 500 de lei.