Asigurarea RCA s-ar putea scumpi cu până la 12%. Vești proaste pentru șoferi

Asigurarea RCA s-ar putea scumpi cu până la 12%, dacă decontarea directă de la asigurator devine obligatorie. Proiectul se află încă în dezbatere publică, potrivit purtătorului de cuvânt al ASF.

24 feb. 2021, 17:10
Asigurarea RCA s-ar putea scumpi cu până la 12%. Vești proaste pentru șoferi
Asigurarea RCA s-ar putea scumpi cu până la 12%. Vești proaste pentru șoferi

Asigurarea RCA s-ar putea scumpi cu până la 12%. Proiectul privind decontarea directă obligatorie la poliţele RCA se află în con­tinuare în dezbatere publică.

Asigurarea RCA s-ar putea scumpi cu până la 12%, dacă decontarea directă de la asigurator devine obligatorie

„Decontarea directă obligatorie este în continuare în dezbatere publică şi aşteptăm să vedem pasul următor pe care îl va lua guvernul. Pot să confirm, după cum spunea Cristian Roşu, vicepreşedinte al ASF, un studiu de impact realizat la nivelul sectorului, pe datele actuale şi contextul de piaţă actual, nu dau concluzia că ar fi o explozie de preţuri la RCA, ci o estimare de majorare cu circa 10-12%. Vicepreşedintele ASF Cristian Roşu spunea că în alte condiţii de piaţă, dacă se ajunge la o nouă echilibrare, ar trebui să vedem doar câteva procente în plus la tarife“, a spus Daniel Apostol, potrivit ZF, citat de AlephNews.

În cazul unui accident rutier, opţiunea de decontare directă permite șoferului care cumpără polița RCA să solicite despăgubirea direct de la asigurătorul său, procesul fiind astfel mult mai rapid. Asiguratorul își va recupera banii de la compania de asigurări a șoferului vinovat de producerea accidentului.

Citește și Asigurarea RCA cu decontare directă. Preşedintele ASF spune cum vrea să rezolve problemele din piaţa RCA

Cel mai probabil, odată ce opțiunea de decontare directă va deveni oblicatorie iar prețurile la RCA vor crește, şoferii vor continua să se orienteze către cel mai mic preţ pentru că va exista în continuare un tarif mic în funcţie de specificul şoferului, maşinii şi de modul de analiză a fiecărui asigurător.

Cu toate acestea, asigurătorii nu îşi vor mai permite să ofere poliţe RCA la un preţ mult mai redus datorită noii legislaţii care obligă plata despăgubirii în termen de 10 zile de la notificarea acesteia de către asigurătorul persoanei care activează poliţa, iar sancţiunile sunt aspre, mai ales din cauza caracterului de execuţie a scrisorii de despăgubire, în cazul în care perioada de plată este depăşită.

Citește și Asigurarea RCA, modificări în 2021. Şoferii ar putea să-şi deconteze daunele de la firma de asigurări unde au încheiat poliţa

Astfel, preţurile pentru poliţele RCA ar putea înregistra creşteri semnificative la unii asigurători, care vor fi nevoiţi să se alinieze într-o oarecare măsură nivelului mediu al preţurilor din piaţă pentru a putea face faţă plăţilor ulterioare cu despăgubirile.