Asigurările obligatorii nu ar acoperi pagubele în cazul unui CUTREMUR MARE în România

Veste îngrijorătoare în cazul unui cutremur de proporţii. Asigurările obligatorii nu ar acoperi nici măcar un sfert din pagube. Potrivit estimărilor, paguba totală ar ajunge la 1,65 miliarde de euro iar statul nu poate acoperi decât 200 de milioane de euro.

11 ian. 2015, 10:57
Asigurările obligatorii nu ar acoperi pagubele în cazul unui CUTREMUR MARE în România

Specialiştii se aşteaptă ca România să fie lovită de un cutremur mare, informează România TV. Poate chiar mai mare decât cel din 77.

„Cel mai mare cutremur ce am zis ca e posbil este de 7,5-7,9 pe scara Richter. E maximul posibil in România”, a declarat Gheorghe Mărmureanu, fost director al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului.

Citeşte şi CUTREMUR cu magnitudine 5.2 la o adâncime de doar 10 kilometri

Dacă acest lucru s-ar întâmpla, paguba ar ajunge undeva la 1,65 miliarde de euro. Asigurările obligatorii nu ar acoperi însă decât 13%. În total, sunt 4 milioane de poliţe încheiate, majoritatea la companii private. „Nu stim cum se vor comporta acele cladiri care au fost afectate si la 4 martie. Sunt foarte multe unde a fost pus doar niste mortar”, a mai spus Gheorghe Mărmureanu.

Cutremurul din 1977 a distrus 35.000 de locuinţe şi alte 700.000 au necesitat reparaţii. Paguba a ajuns la 2 miliarde de dolari. Puţini sunt însă românii care sunt conştienţi că trebuie să îşi asigure locuinţele.

Citeşte şi Cutremur cu magnitudine 3.2 în Vrancea

„Nu putem face o predictie de cutremure, pentru ca seismele sunt fenomene care nu pot fi controlate. Oamenii sunt asa cum sunt ei. Nu au bani sa faca. O consolidare costa foarte mult„, a precizat Gheorghe Mărmureanu.

Daunele ar putea urca la 3,5 miliarde de euro, dacă toate casele din România ar avea asigurarea obligatorie.