Asiguratorii comit abuzuri împotriva şoferilor? Cine va face constatarea daunelor

Nu de puţine ori, o banală tamponare poate duce la neplăceri şi, de ce nu, la abuzuri. Asta pentru că în momentul în care te-a lovit cineva şi alegi varianta constatării amiabile, când vei merge la asigurator poţi avea "surpriza" ca inspectorul de daune să nu fie de acord cu dinamica accidentului şi, prin urmare, să nu te despăgubească sau să primeşti doar jumătate din valoarea daunei. Iată la ce s-au gândit autorităţile ca soluţie la această problemă.

25 mart. 2015, 08:32
Asiguratorii comit abuzuri împotriva şoferilor? Cine va face constatarea daunelor

Odată cu introducerea constatului amiabil, mulţi şoferi implicaţi în accidente rutiere au fost surprinşi să afle că vina poate fi împărţită în mod egal, scrie cugetliber.ro. Nu doar organele de poliţie pot încadra un eveniment rutier ca fiind culpă comună, ci şi societăţile de asigurări. Asta înseamnă că unii asiguratori, din subiectivitate sau pur şi simplu dintr-o altă perspectivă poate da culpă comună, adică asiguratorul RCA al celuilalt şofer implicat în accident te despăgubeşte cu 50% din contravaloarea reparaţiilor, iar restul de 50% este suportat de tine sau de asiguratorul CASCO, în cazul în care deţii o astfel de poliţă.

Citeşte şi Tânăra care şi-a pierdut un braţ într-un accident rutier, despăgubită a doua oară de CNADNR

Când stabileşte asiguratorul culpa comună Asiguratorul poate stabili culpa comună în mai multe cazuri. De exemplu, dacă un autoturism oprit/staţionat neregulamentar este acroşat de o altă maşină. În această situaţie, dacă mergeţi la Politie, în majoritatea cazurilor vinovat de producerea evenimentului este cel care a acroşat autoturismul oprit. Chiar dacă cel care se afla parcat, în mod neregulamentar, este pasibil de o amendă pentru faptul că a oprit fără să aibă voie, vina nu îi aparţine în caz de accident rutier. Din nefericire, în cele mai multe cazuri, asiguratorii refuză despăgubirea. O altă situaţie este cea în care un autoturism aflat în depăşire este acroşat de un alt autoturism care circula în aceeaşi direcţie de mers şi care intenţionează să vireze la stânga, sau să intre în depăşire. La fel este şi în cazul în care două autoturisme circulă pe două benzi diferite în acelaşi sens, iar ambele autoturisme schimbă direcţia de mers, sau în situaţia în care depăşiţi o coloană de maşini, iar la un moment dat o altă maşină iese din coloană şi vă acroşează. În oricare dintre situaţiile de mai sus, aproape toţi asiguratorii vă vor despăgubi doar cu 50% din valoarea daunei.

„Se întâmplă ca şoferii să vină la noi nemulţumiţi de modul în care cei de la asigurări le rezolvă problemele”, au precizat oamenii legii.

Citeşte şi Ghidul RCA. Tot ce trebuie să ştii înainte de a semna o poliţă RCA

Ce este de făcut Autorităţile vor să înfiinţeze Corpul Experţilor şi Evaluatorilor Tehnici din România (CEETAR). Acest proiect presupune ca daunele auto să nu mai fie evaluate de către inspectori de daune care sunt angajaţi ai societăţilor de asigurări. Aceştia bineînţeles că se află într-un evident conflict de interese, aşa că se doreşte ca evaluarea şi constatarea daunelor să se facă de către experţi tehnici independenţi. Proiectul vine în ajutorul păgubiţilor care au încheiate poliţe de asigurare şi care nu îşi pot primi despăgubirile la timp sau într-un mod just.

„Se menţin abuzurile pe care asigu-ratorii le comit împotriva şoferilor. Acest proiect ar putea reforma întreaga piaţă românească de asigurări, dat fiind că se bazează pe un sistem care funcţionează de ani de zile şi cu mare succes pe pieţele de asigurări mature. Noul sistem ar putea rezolva peste 70% dintre problemele cu care se confruntă în prezent păgubiţii RCA sau asiguraţii CASCO abuzaţi de către societăţile de asigurări. Soarta acestui proiect se va decide în curând, de aceea aş vrea să adresez următoarea întrebare clasei politice: după cele întâmplate pe 16 noiembrie, am vrea cu toţii să vedem în clar care politician îşi permite să sacrifice cinci milioane de cetăţeni cu drept de vot, doar pentru a proteja interesele financiare ale băieţilor deştepţi din asigurări care fac legea de 25 de ani pe această piaţă?”, a precizat Cristian Muntean, preşedintele Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI), care aprobă acest proiect.