Asistent la cabinetul medical al IPJ Argeş, trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi şantaj

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Gabriel Necula, asistent la cabinetul medical al IPJ Argeş, pentru trafic de influenţă şi şantaj.

17 iun. 2014, 12:32
Asistent la cabinetul medical al IPJ Argeş, trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi şantaj

În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei şi fiul acestuia, Florentin Necula, pentru complicitate la trafic de influenţă, potrivit unui comunicat al DNA.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în mai, Gabriel Necula, direct şi prin intermediul fiului său, i-a pretins unui martor denunţător suma de 50.000 euro, plătibilă în două tranşe, respectiv 20.000 euro şi 30.000 euro.

„Inculpatul Gabriel Necula l-a lăsat să creadă că, în schimbul banilor, va interveni pe lângă un procuror de la o unitate de parchet şi pe lângă ofiţeri de poliţie judiciară, asupra cărora ar avea influenţă, pentru a-i determina pe aceştia să adopte o soluţie favorabilă într-un dosar penal, care-l privea pe denunţător. În 26 mai, cu prilejul unei întâlniri, el a proferat ameninţări cu moartea, în mod repetat, la adresa denunţătorului şi a familiei sale, pentru a-l constrânge pe acesta să nu sesizeze organele judiciare şi să nu relateze altor persoane aspecte legate de înţelegerea infracţională existentă între ei”, se arată în comunicat.

Sursa citată precizează că, în vara anului 2012, pe timpul cercetărilor desfăşurate de o unitate de parchet, un martor denunţător vizat în acel dosar penal, a fost abordat de o cunoştinţă a sa, Gabriel Necula.

„Discuţiile s-au purtat pe o perioadă mai lungă de timp, acesta asigurându-l pe denunţător că, în baza relaţiilor pe care le are cu poliţiştii şi procurorul care efectuează ancheta penală, în schimbul unei sume de bani, va determina adoptarea în dosarul penal care-l viza pe denunţător, a unei soluţii de netrimitere în judecată. (…) În 19 mai 2014, deoarece denunţătorul întârzia să remită banii ceruţi, a fost contactat telefonic de Gabriel Necula care i-a pus în vedere că dacă nu achită suma de 50.000 euro, pe data de 26 mai 2014, vor fi luate măsuri preventive împotriva sa. Cu aceeaşi ocazie, Florentin Necula a reiterat sprijinul pe care tatăl său 1-a oferit şi continuă să-1 ofere pentru soluţionarea favorabilă a dosarului”, susţin procurorii.

În seara zilei de 26 mai 2014, în cursul unei discuţii purtate într-un restaurant din Bucureşti, Gabriel Necula i-a pretins denunţătorului suma de 20.000 euro pentru soluţionarea în mod favorabil a dosarului penal, explicându-i că după plata sumei, în termen de două luni, dosarul va fi soluţionat în mod favorabil lui.

„În timpul discuţiilor purtate cu acea ocazie, inculpatul Necula, în prezenţa fiului său, după ce a pretins suma de bani de la denunţător, a adresat ameninţări cu moartea, în mod repetat, la adresa acestuia şi a familiei sale, în eventualitatea în care va sesiza organele judiciare cu privire la înţelegerea infracţională existentă între ei.De asemenea, s-a mai stabilit ca denunţătorul să remită inculpatului Necula, la o dată ulterioară, diferenţa până la 50.000 euro, sumă ce ar fi constituit un avans pentru achiziţionarea unei locuinţe pentru fiul său”, se mai spune în document.

Gabriel Necula a stabilit ca banii să-i fie înmânaţi o zi mai târziu la acelaşi restaurant din Bucureşti, fapt care de altfel s-a şi consumat, în aceeaşi zi procedându-se la constatarea infracţiunii flagrante.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive dispuse în cauză.