Asistentă de la Institutul Marius Nasta, moartă acasă după doza de rapel a vaccinului anti-Covid. Avea 55 de ani și nu suferea de alte afecțiuni

O asistentă de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală a murit la scurt timp după ce s-a vaccinat anti-Covid cu a doua doză. Evenimentul trist s-a petrecut în urmă cu opt zile, iar informația a fost confirmată și de managerul unității medicale.

05 feb. 2021, 21:05
Asistentă de la Institutul Marius Nasta, moartă acasă după doza de rapel a vaccinului anti-Covid. Avea 55 de ani și nu suferea de alte afecțiuni

Asistenta avea 55 de ani și a murit la doar câteva zile după doza de rapel. Informația a fost confirmată și de managerul Spitalului Marius Nasta.

Nu era cunoscută cu probleme de sănătate. Era asistentă care a lucrat la secția de Terapie Intensivă.

Până în acest moment, reprezentanții spitalului au spus că certificatul medico-legal nu a fost încă obținut de instituție pentru a se stabili exact dacă a murit din cauza vaccinului sau din cauza altor probleme de sănătate. Pe surse, însă, pe certificatul de deces e specificat că nu se cunoaște cauza decesului.

Reacția Ministerului Sănătății:

Cu privire la cazul asistentei medicale decedate facem următoarele precizări:

Asistentă medicală, în vârstă de 55 de ani, a fost vaccinată la 21 ianuarie a.c. cu doza de rapel și a decedat la 28 ianuarie a.c.

Menționăm că nu au existat reacții adverse nici după prima doză de vaccin, nici după rapel.

Cauzele decesului vor fi stabilite de către Institutul de Medicină Legală. Pentru corecta informare a opiniei publice vom reveni cu precizări în momentul în care vom avea rezultatele preliminare ale autopsiei.

Tudor Ciuhodaru, despre cazul asistentei moarte:

„Este o colegă care a luptat de la începutul acestei pandemii împotriva COVID. Aşteptăm rezultatele de la această necropsie medicol-legala. Sunt examene toxicologice şi hipstopatologice a căror durată este mai mare şi sperăm să se lămurească şi acest lucru. Acest vaccin este în continuare în studii clinice şi că profesioniştii din sănătate sunt încurajaţi să raporteze orice fel de reacţie adversă secundară.

Aşteptăm date suplimentare oferite de cei care realizează necropsia în aşa fel încât să fie clarificată cauza decesului. Este în continuare o raportare continuă a reacţiilor adverse. Pot să apară frecvent cefaleea, durere la nivelul locului de injectare, greţuri, insomnie şi paralizie facială care a fost menţionată de mai multe ori în România.

Este greu în acest moment să se spună care este relaţia dintre acel rapel şi decesul pacientei. E încă un semnal de alarmă. Trebuie, ca de fiecare dată atunci când vorbim despre administrarea unui produs medical, să se obţină acel consimţământ informat şi să existe toate datele medicale, în aşa fel încât riscurile să fie reduse la minimum şi în astfel de situaţii”, a spus Tudor Ciuhodaru, eurodeputat PSD, medic la Spitalul Clinic de Urgență ”Nicolae Oblu” din Iași , la RomâniaTv.

BILANȚ VACCINARE 5 FEBRUARIE. Peste 26.000 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore. 8.501 cu Moderna

În ultimele ore peste 26.000 de persoane s-au vaccinat cu coronavirus, dintre care 8.501 au fost vaccinate cu Moderna. De asemenea, peste 17.00 de persoane au primit rapelul.

În total, de la începutul campaniei de vaccinare COVID au fost vaccinate 821.552 de persoane, dintre care 14.944 au primit vaccinul MODERNA.

În ultimele 24 de ore au fost vaccinate 26.757 de persoane, dintre care 18.256 cu Pfizer și 8.501 cu Moderna. De asemenea, 17.150 de persoane au primit rapelul în ultimele 24 de ore. Vaccinul Moderna se administrează din data de 4 februarie 2021.