Asociaţia Colectiv protestează faţă de candidatura lui Piedone la Primăria Sectorului 4

Asociaţia Colectiv GTG 3010 "protestează în mod ferm" faţă de candidatura lui Cristian Popescu Piedone pentru un nou mandat de primar al Sectorului 4, spunând că un candidat pentru funcţia de primar în aceasta perioadă, post-Colectiv, trebuie să fie "o persoană asupra căreia să nu planeze nicio umbră legată de conduita sa morală, civică şi, mai ales, o persoană care să nu lezeze prin candidatura sa memoria celor 64 de victime ale incendiului".

13 apr. 2016, 11:14
Asociaţia Colectiv protestează faţă de candidatura lui Piedone la Primăria Sectorului 4

Având în vedere că demisia sa din funcţia de primar a avut loc pe fondul dramei petrecute la Clubul Colectiv, respectiv una dintre cele mai mari catastrofe cu aflux masiv de arşi din istoria nu doar naţională, ci şi internaţională recentă, nu credem că domnia sa mai poate executa o funcţie prin care să fie responsabil de siguranţa zilnică a unui număr atât de mare de cetăţeni cum este cazul Sectorului 4 al Capitalei„, arată reprezentanţii Colectiv GTG 3010, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a asociaţiei la scurt timp după anunţul lui Piedone privind candidatura la Primăria Sectorului 4.

Reprezentanţii asociaţiei mai spun că un candidat pentru funcţia de primar, în aceasta perioadă, trebuie să fie o persoană asupra căreia să nu planeze nicio umbră legată de conduita sa şi, mai ales, o persoană care să nu lezeze prin candidatura sa memoria celor 64 de victime ale incendiului.

Un candidat pentru funcţia de primar în această perioadă, post-Colectiv, trebuie să fie o persoană asupra căreia să nu planeze nicio umbră legată de conduita sa morală, civică şi, mai ales, o persoană care să nu lezeze prin candidatura sa memoria celor 64 de victime ale incendiului. Şi nici să adâncească şi mai tare suferinţa supravieţuitorilor sau a familiilor, prietenilor, apropiaţilor celor care au avut de suferit în urma acestei tragedii„, mai spun reprezentanţii Colectiv GTG 3010, asociaţie formată din supravieţuitori şi rude ale tinerilor decedaţi în urma incendiului din Clubul Colectiv.

Fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu Piedone a anunţat că şi-a depus, miercuri, candidatura ca independent pentru un nou mandat de edil al acestui sector.

Cristian Popescu Piedone spune că s-a gândit mult în ultimele luni la cine este şi ce este el capabil să ofere mai departe „comunităţii care i-a arătat atât de multă încredere”.

M-am gândit cum îmi pot repara onoarea de om. Voi mi-aţi dat răspunsul: să continuăm împreună ceea ce am început. Mi-aţi spus că vreţi să vă luaţi primăria înapoi. Mi-aţi spus că nu v-am dezamăgit şi nu vreau să o fac nici acum. De ce să nu îmi pun experienţa în slujba dumneavoastră? De aceea doresc să vă mulţumesc pentru sprijinul constant pe care mi l-aţi arătat în ultimii 8 ani, şi în special în ultima perioadă, arătându-vă că nu vă părăsesc. Voi decideţi dacă merit în continuare să am grijă de Sectorul 4, de care îmi pasă, în care m-am născut şi în care locuiesc şi trăiesc. Până la urmă, este dreptul constituţional al oricărui cetăţean de a candida. Şi este dreptul vostru, al locuitorilor Sectorului 4, de a alege. Nu este nevoie să iesiţi în stradă pentru a decide cine merită să fie primar. Este suficient să votaţi„, adaugă Piedone.

El spune că ştie că va urma ”o campanie murdară, poate şi cu atacuri la persoană”: ”Eu, aşa cum v-am obişnuit, nu voi ataca pe nimeni. Vor încerca să mă calce în picioare şi să mă învinuiască de toate relele. Au mai făcut-o. Dar mai ştiu că, în faţa cuvintelor urâte, faptele sunt cele care contează. Şi asta îmi dă putere să merg mai departe, alături de voi”.

În 4 noiembrie 2015, Cristian Popescu Piedone a demisionat din funcţia de primar al Sectorului 4, după ce mii de oameni i-au cerut în stradă să plece, în urma tragediei din Clubul Colectiv. Piedone a spus atunci că îşi asumă vina morală pentru tragedia din clubul Colectiv, iar pentru vina legală lasă justiţia să se pronunţe, menţionând, în finalul unui comunicat, că este „de profesie om”.

În 7 noiembrie 2015, Piedone şi două angajate ale primăriei au fost arestaţi, de Tribunalul Bucureşti, şi puşi în libertate 4 zile mai târziu, de Curtea de Apel Bucureşti. Procurorii DNA i-au pus sub urmărire pe Cristian Popescu Piedone, Aurelia Iofciu şi Luminiţa Larisa Ganea, funcţionare în Primăria Sectorului 4, pentru emiterea autorizaţiei pentru Clubul Colectiv fără avizul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) privind securitatea la incendiu. În acelaşi dosar, anchetatorii au extins urmărirea penală faţă de Piedone, pentru noi fapte de abuz în serviciu şi fals intelectual, respectiv pentru că a mai autorizat o firmă cu încălcarea legilor privind apărarea împotriva incendiilor.

În 8 ianuarie, el a fost scos de sub control judiciar pe cauţiune, în urma unei decizii definitive a Tribunalului Bucureşti.

Cristian Popescu Piedone a fost primar al Sectorului 4 din 2008 şi până la demisia din noiembrie 2015.