Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România: Legea dării în plată ar putea genera o nouă criză imobiliară

Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România consideră că promulgarea în forma actuală a Legii dării în plată sau stoparea programului Prima Casă ar avea efecte dramatice, ducând piaţa imobiliară în perioada crizei imobiliare.

01 feb. 2016, 17:23
Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România: Legea dării în plată ar putea genera o nouă criză imobiliară

Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România susţine că promulgarea legii de către preşedintele Klaus Iohannis sau stoparea programului Prima Casă ar avea efecte dramatice, ducând piaţa imobiliară în perioada crizei imobiliare. Urbanis estimează că de la o creştere a PIB-ului, estimată în anul 2015 la 4%, s-ar putea ajunge la o scădere, precum în 2009 de -7%.

Citeşte şi: Primul efect al legii dării in plată: Băncile cresc avansul la creditele imobiliare

De menţionat că Programul Prima Casă ocupă un procent de 80-90% din totalul creditelor acordate pentru achiziţia unei noi locuinţe. În aceste condiţii, legea dării în plată va stopa imediat Programul Prima Casă, va bloca toate proiectele imobiliare în curs, va falimenta o întreagă industrie a construcţiilor şi va desfiinţa zeci de mii de locuri de muncă, fara a menţiona toate afacerile conexe cu acest domeniu, care vor fi de asemenea foarte afectate”, se arată în comunicatul Urbanis.

După ce Raiffeisen Bank a anunţat că va creşte avansul pentru achiziţia unei locuinţe la 35%, Urbanis consideră prematură o astfel de măsură.

„Atragem atenţia asupra faptului că astfel de demersuri au un impact direct asupra consumatorului de credite bancare, care îşi planifică cumpărarea unei noi locuinţe atât în funcţie de situaţia existentă la un moment dat, cât şi în funcţie de prognozele şi ştirile din domeniul bancar (…) Este cert faptul că industria şi piaţa imobiliară a construcţiei de locuinţe, nu poate exista fără credite”, mai precizează asociaţia.