Asociaţia Gladiator, fondată de cascadorul Szobi Cseh, riscă să rămână fără sediu

Asociaţia Gladiator, fondată de cascadorul Szobi Cseh, în 2005, riscă să rămână fără sediu, deoarece Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) şi Primăria Sectorului 3 nu au oferit, de mai bine de două luni, un răspuns oficial privind semnarea contractului de ocupare a spaţiului, informează un manifest transmis de reprezentanţii organizaţiei.

15 mart. 2016, 13:29
Asociaţia Gladiator, fondată de cascadorul Szobi Cseh, riscă să rămână fără sediu

După decesul cascadorului Szobi Czeh, pe 1 august 2014, asociaţia – ale cărei activităţi se desfăşoară în cartierul Vitan din Bucureşti – este coordonată de Arpad Cseh, fiul acestuia. 

Din anul 2008, Szobi Cseh a extins programul Gladiator şi a creat programul pentru copiii cu handicap psihic şi fizic sever, care are ca scop crearea treptată a unei motricităţi ce tinde spre normal. Copiii beneficiază de gimnastică medicală adecvată şi de exerciţii specifice ai multor sporturi.

“Contractul care ne dă dreptul să ne antrenăm în conţinuare în actuala sală întârzie să fie semnat, iar de două luni şi jumătate nu am primit nici un raspuns oficial. Am făcut nenumărate  drumuri la DGASPC Sector 3 şi Primăria Sectorului 3, iar de acolo am plecat doar cu promisiuni”, mărturiseşte Arpad Cseh, managerul Asociaţiei Gladiator.

”Primăria a venit cu alternativa – copiii s-ar putea antrena în continuare, însă sala propusă nu are grup sanitar, nici autorizaţie de funcţionare, iar subsolul este inundat şi plin de şobolani”, se arată în scrisoarea trimisă de reprezentanţii ”Gladiator”.

“Nu am cum să antrenez copiii într-o sală fara grup sanitar şi fără nici o autorizaţie de funcţionare. Autorităţile nu ţin cont de faptul că sunt mulţi copii cu dizabilităţi care vin la programul de recuperare  şi este inimaginabil să nu avem grup sanitar, rampă si toate necesitaţile pentru ei. Nu vreau să fiu răspunzător de îmbolnăvirea lor. Eu vreau să le fac bine, nu rău. Şi mi-ar plăcea ca autorităţile să fie în asentiment cu mine”, adaugă Arpad Cseh.

Programul asociaţiei este desţinat instruirii, educării  şi antrenării copiilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 9 şi 20 de ani, prin acţivităţi sportive şi recreative, care au ca scop prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile.

Beneficiarii proiectului sunt copiii fără posibilităţi materiale, cu probleme de integrare socială, copiii din centre de plasament sau din familii dezorganizate, dar şi copiii cu dizabilităţi care vin la recuperare.

Asociaţia funcţionează doar pe bază de sponsorizări.

“Până acum, problema majoră era că nu găseam întotdeauna suficienţi sponsori, acum primăria nu ne mai pune la dispoziţie nici măcar sala pe care au anunţat că ne-o dă pe o perioadă nedeterminată. De fapt, ne dau afară, dar nu direct, ci ne mută într-o sală unde sub nicio formă nu se pot antrena nişte copii. Al doilea neadevăr a fost atunci când au anunţat că numele complexului Apollo va fi Szobi Cseh”, transmite Arpad Cseh. 

”Să nu uităm că, pentru proiectul «Gladiator», Szobi Cseh a fost decorat cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler şi, post-mortem, cu distincţia Steaua României”, a mai spus managerul asociaţiei. 

Arpad Cseh menţionează că nu va renunţa la acest proiect. ”Voi face tot ce-mi stă în puţinţă, mă voi lupta până în pânzele albe cu insţituţiile statului pentru a nu fi în situaţia în care să mă uit în ochii copiilor şi să le spun că nu mai pot veni la antrenamentele pe care le iubesc atât de mult”, a mai spus Arpad Cseh.