Asociaţia Hotelierilor, nemulţumită de ministrul Turismului: Sunt şase luni pierdute cu Dobre la conducerea ministerului

Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) precizează, într-un comunicat, că turismul nu a progresat cu nimic în cele şase luni de când la conducerea ministerului de resort se află Mircea Titus Dobre, federaţia acuzând autorităţile că vor să schimbe ”peste noapte” regulile pe care asociaţiile profesionale le discută de peste patru ani.

09 iun. 2017, 08:37
Asociaţia Hotelierilor, nemulţumită de ministrul Turismului: Sunt şase luni pierdute cu Dobre la conducerea ministerului

De altfel, în ultimele săptămâni, ministrul Mircea Titus Dobre a fost criticat dur de toate asociaţiile, patronatele şi de marii jucători din turism, din cauza măsurilor luate, fără a se consulta cu sectorul.

”Hotelurile membre în asociaţia noastră îşi exprimă la unison îngrijorarea faţă de modul în care statul prin autorităţile sale au înţeles să susţină turismul ca unul din domeniile prioritare ale economiei. Deşi la nivel declarativ turismul a apărut în permanenţă în lista de priorităţi a noului guvern, fiindu-i dedicat chiar un minister (lucru ce a reprezentat la momentul respectiv o doză de speranţă serioasă pentru industrie), realitatea ne-a demonstrat că nu am reuşit să progresam cu nimic în perioada de aproape şase luni de care vorbim”, se arată într-un comunicat transmis vineri de FIHR.

Reprezentanţii federaţiei spun că punctul culminant atins în aceste zile cu haosul legat de legea voucherelor de vacanţă, ”care se transformă peste noapte în indemnizaţii în bani”, iar hotelierii îşi pun ”serioase semne de întrebare”.

”Şi am ajuns la concluzia că pentru noi hotelierii aceste şase luni au însemnat (cel puţin până în acest moment) eşecuri în mai multe proiecte pe care am sperat că le vom implementa împreună”, arată federaţia.

Membrii federaţiei acuză că Legea impozitului specific şi normele sale de aplicare adoptate în această primăvară le-au adus ”atâtea complicaţii şi neclarităţi ”încât marea majoritate a hotelierilor o doreşte abrogată imediat.

”Este o lege care a fost deseori criticată de FIHR pentru faptul că atinge numai o mică parte a industriei (sub 10%), că este atât de complicată încât practic devine inaplicabilă şi că pentru hotelieri nu aduce nimic bun. Toate încercările noastre (având şi implicarea ministrului Dobre în mod direct) nu au reuşit să lămurească până acum numeroasele probleme cu care ne confruntăm”, mai arată comunicatul.

De asemenea, cu Legea Turismului nu au existat progrese ”în nicio încercare de legiferare a domeniului turism, iar goana în care se încearcă trecerea Legii turismului nu prevesteşte nimic bun”, consideră reprezentanţii FIHR.

Federaţia susţine că sectorul turismului suferă de lipsa forţei de muncă în domeniu, dar nu a observat ”nicio acţiune concretă a actualui ministru al Turismului pentru a ne susţine în găsirea unei soluţii”.

Totuşi, reprezentanţii FIHR afirmă că perspectivele turismului românesc sunt în continuare bune.

Anterior, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT), Alin Burcea, a lansat un atac la adresa ministrului Turismului, Mircea Titus Dobre, dar şi a ministrului Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, despre care spune că ”sunt doi miniştri care merg în paralel”, iar măsurile acestora vor aduce grave prejudicii sectorului.