Asociaţia pentru Certificare Forestieră a decis să se dezasocieze de grupul austriac Schweighofer UPDATE

Asociaţia pentru Certificare Forestieră (The Forest Stewardship Council, FSC) a decis să revoce statutul de probaţiune al grupului austriac Schweighofer şi să se dezasocieze de companie, a anunţat organizaţia într-un comunicat publicat pe site, precizând că va începe demersurile pentru "o prezenţă permanentă în România".
Iulian Tudor
17 feb. 2017, 12:58
Asociaţia pentru Certificare Forestieră a decis să se dezasocieze de grupul austriac Schweighofer UPDATE

UPDATE Reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer anunţă că vor dezvolta un plan de reasociere la Asociaţia pentru Certificare Forestieră (The Forest Stewardship Council, FSC), după ce grupul a fost dezasociat în urma informaţiilor privind o posibilă încălcare a standardelor de măsurare a lemnului, spunând că acuzaţiile sunt ”surprinzătoare”.

”Grupul Schweighofer primeşte decizia FSC de a se dezasocia de grup ca un prilej de a intensifica şi mai mult eforturile sale de a implementa şi optimiza sistemele de control pentru a asigura un lanţ de aprovizionare sustenabil în România”, se arată într-un comunicat transmis vineri de către reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer.

Potrivit sursei citate, la jumătatea lunii ianuarie, compania a prezentat un set de măsuri complete care vor ”stabili o nouă arhitectură a siguranţei” şi care ”depăşeşte toate cerinţele legale”, grupul urmând să investească aproximativ 1 milion de euro în noul său sistem de control, în cursul anului 2017.

”Compania este hotărâtă să facă tot ce îi stă în putere să convingă FSC şi ceilalţi factori interesaţi, de eficienţa acestui nou sistem. Holzindustrie Schweighofer îşi propune să dezvolte împreună cu FSC un plan de reasociere cât de curând posibil”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanţii companiei spun că FSC a aprobat planul de acţiuni al Holzindustrie Schweighofer care a fost implementat în ultimele trei luni şi ”admite că este un punct de plecare bun pentru a continua dialogul şi pentru a dezvolta un plan de reasociere”.

”FSC a luat decizia pe baza informaţiilor cu privire la posibile încălcări ale standardelor de măsurare a lemnului care i-au fost aduse în atenţie în timpul perioadei de probaţiune. Consiliul Director al FSC a explicat că noile investigaţii nu au fost compatibile cu statutul de probaţiune şi acest lucru a condus la dezasociere”, spun oficialii grupului.

Aceştia arată că, având în vedere că Holzindustrie Schweighofer şi-a calibrat echipamentul de măsurat şi are şi un sistem de conformitate ”care respectă foarte strict cadrul legal”, acuzaţiile care îi sunt aduse sunt ”surprinzătoare”.

Cu toate acestea, reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer garantează ”colaborarea totală” cu FSC în investigaţii, spunând că vor face toate eforturile pentru a convinge ”de eficienţa măsurilor şi de angajamentul său cu privire la practicile de afaceri sustenabile”.

”Ne păstrăm pe deplin angajamentul asumat în lupta împotriva tăierilor ilegale în România, chiar dacă noi nu executăm operaţiuni de exploatare forestieră. Vom continua cu toată puterea în direcţia transparenţei, a dialogului cu organizaţiile de mediu şi vom implementa planul nostru pentru o industrie forestieră sustenabilă în România”, spune Frank Aigner, director general al Grupului Schweighofer.

Compania anunţă că va dezvolta un plan de reasociere şi va continua să urmeze standardele stricte impuse de FSC, chiar dacă grupul este dezasociat.

”Dezasocierea FSC de noi este o bază bună pentru a ne pregăti cu calm de un nou început cu FSC. (…) Din 2012, am sprijinit certificarea FSC a furnizorilor noştri cu aproximativ 1 milion de euro. Vom continua cu siguranţă acest angajament”, mai spune Aigner.



„Decizia a fost luată de Consiliul Internaţional de Administraţie al FSC, după ce acesta a primit informaţii suplimentare privind o posibilă încălcare a standardelor de măsurare a lemnului, ce vor necesita o anchetă suplimentară a Politicii de Asociere, pentru a stabili amploarea şi impactul”, explică FSC în comunicat, potrivit News.ro.

Asociaţia consideră că iniţierea unei anchete suplimentare nu este compatibilă cu menţinerea statului de probaţiune pentru companie, se explică în comunicat.

Consiliul a precizat că, dacă acuzaţiile se confirmă, există pericolul ca produse care nu respectă standardele şi politicile FSC să fie comercializare prin lanţuri de aprovizionare, în urma unui statut de probaţiune prelungit – o situaţie considerată inacceptabilă pentru organizaţie.

Grupul Schweighofer a informat FSC că acceptă decizia şi va renunţa imediat la certificările obţinute.

FSC a dat asigurări că recunoaşte eforturile lui Schweighofer din ultimele trei luni de a dezvolta un plan preliminar de acţiune corectivă şi încurajează compania să folosească această activitatea pentru a continua discuţiile şi a dezvolta o foaie de drum prin care să pună capăt dezasocierii.

În funcţie de rezultate, Consiliul de Administraţie ar putea lua în calcul o abordare treptată de reasociere pentru centrele grupului din afara României.

“FSC va începe să construiască o prezenţă permanentă în România, pentru a se implica eficient cu membrii săi şi părţile implicate, pentru a asigura mecanismele potrivite, pentru stabilirea unui forum dedicat de soluţii, pentru a identifica soluţii pe termen lung la provocările privind administrarea responsabilă a pădurilor în ţară. În acest sens, se va implica într-un dialog constructiv cu grupul Schweighofer cu toate părţile implicate din ţară”, a declarat directorul general al FSC, Kim Carstensen.

La sfârşitul anului trecut , retailerul de bricolaj Hornbach anunţa că din luna ianuarie 2017 va renunţa la contractul cu firma austriacă Holzindustrie Schweighofer în ceea ce priveşte comercializarea lemnului de construcţii şi a celui rindeluit, deoarece compania vrea ca furnizorii săi “să respecte principiile silviculturii responsabile”.

La începutul anului trecut, Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibile înţelegeri între companii active pe piaţa prelucrării lemnului în vederea împărţirii pieţei, surselor de aprovizionare, precum şi adjudecării lemnului destinat comercializării la un preţ minimal în cadrul licitaţiilor organizate de Direcţiile silvice Alba şi Hunedoara.

Consiliul Concurenţei, a efectuat, la acea dată, inspecţii inopinate la sediile companiilor Holzindustrie Schweighofer, Egger Romania, Kronospan Romania, Kronospan Sebeş, Silva Logistic Services, Alredia şi Lacul Codrilor.

Holzindustrie Schweighofer a înregistrat în 2015 o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de lei(422 de milioane de euro), în uşoară scădere faţă de 2014, an în care compania a obţinut afaceri de 2 miliarde de lei. Firma austriacă a înregistrat un profit de 206 milioane de lei (45 de milioane de euro).

DailyBusiness
Premierul Ilie Bolojan, indignat de situaţia aberantă a sporurilor în cascadă din ministere: „Un funcţionar de execuţie ajunge să câştige mai mult decât un ministru”
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Cât ia Andra Măruță pentru un concert de o oră, în iulie 2025: Tu muncești un an și nu câștigi suma asta!
Fanatik.ro
Cine este bugetarul care primeşte 16.000 euro pe lună, acuzat în instanţă că a încasat sume necuvenite! Record de 14 funcţii de conducere
Capital.ro
Băsescu, în stare de șoc. Dezvăluirea care aprinde România: Traian a știut. Mai trec câteva luni, e arestat...
Playtech.ro
Cât costă acum o vacanță în Zanzibar. Bilete de avion, cazare, prețuri, atracții turistice, pericole
DailyBusiness
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
Adevarul
Ce ascunde mesajul lui Viktor Orban pentru România
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Vești foarte proaste pentru datornicii la bănci, de la BNR
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Cutremur în această dimineață în România! În ce zonă s-a produs
Cancan.ro
Ce a făcut patroana unui restaurant din Costinești, când l-a văzut pe Piedone. Cum a încercat să-l păcălească pe șeful ANPC
Playsport.ro
Vremea, la extreme. ANM a emis avertizări de vreme rea! Singurele două judeţe în care canicula persistă azi
Capital.ro
Adio, plată cu cardul. Decizia care a zdruncinat giganții Visa și Mastercard. Se aplică din 2026
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Ministrul rus găsit împușcat în parc, implicat într-o anchetă pentru deturnare de fonduri. Roman Starovoit a fost demis luni de Vladimir Putin
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
EXCLUSIV PAPARAZZI. Gabi Torje, mai rotund de când a rămas fără echipă! Antrenament la o bere mică și o farfurie mare în compania unei femei FOTO și VIDEO
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
PORR nu încetinește ritmul pe Autostrada Sibiu – Pitești! Imaginile din șantier te vor surprinde (VIDEO)