Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice salută eforturile CNAS şi ale Ministerului Sănătăţii de a modifica taxa clawback

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) salută eforturile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi ale Ministerului Sănătăţii de a grăbi ritmul de lucru pentru analizarea impactului pe care l-ar avea modificările modului de calcul al taxel clawback pentru medicamente. Reprezentanţii APMGR spun că introducerea calculului diferenţiat este o soluţie incontestabilă. CNAS anunţa marţi că va grăbi ritmul de lucru pentru stabilirea unui nou mecanism de aplicare a taxei de clawback, urmând ca grupul de lucru format din reprezentanţii Ministerelor Sănătăţii şi Finanţelor Publice, ai CNAS şi ai industriei farmaceutice să se întâlnească săptămânal.
Alina Costache
25 iul. 2018, 11:39
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice salută eforturile CNAS şi ale Ministerului Sănătăţii de a modifica taxa clawback

„Este clar că introducerea imediată a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamente, bazat pe împărţirea acestora în funcţie de preţ, este o soluţie care nu mai poate fi contestată de nimeni. Suntem ȋncrezători că CNAS ȋmpreună cu Ministerului Sănătăţii vor acţiona rapid pentru implementarea acestei măsuri, singura care ne poate asigura că medicamentele ieftine, în marea lor majoritate generice, sunt în continuare produse sau importate în România”, spune preşedintele APMGR, Adrian Grecu.

De asemenea, APMGR solicită Ministerului de Finanţe să ia act de studiul de impact realizat de CNAS şi să solicite, împreună cu Ministerul Sănătăţii, aprobarea în regim de urgenţă a introducerii calcului diferenţiat.

Reprezentanţii asociaţiei arată, conform simulărilor CNAS, că prin introducere metodei de calcul diferenţiat al taxei clawback în funcţie de preţul de referinţă generic, încasările din taxa clawback ar putea fi mai mici cu cel mult 0.11 milioane lei ȋn perioada 1 ianuarie 2018 – 1 aprilie 2019 (cinci trimestre), înă taxa clawback s-ar reduce pentru medicamentele ieftine la 18,57% ȋn trimestrul 4 al acestui an, faţă de nivelul de 27,53% estimat de CNAS ȋn caz că modul actual de calcul al taxei rămâne neschimbat.

„Pentru medicamentele scumpe, impactul este marginal, ȋn cazul acestora taxa rămâne la 28.57% pentru trimestrul 4 al acestui an, dar trebuie tinut cont că, aşa cum a subliniat recent şi Consiliul Concurenţei taxa clawback nu se calculează la preţul de producător, ci la preţul de vânzare cu amănuntul şi, prin urmare, pentru medicamentele ieftine, procentul taxei clawback calculat la preţul de producător este mai mare decât pentru cele scumpe”, explică APMGR.

Producătorii de medicamente consideră că implementarea acestui calcul diferenţiat, concomitent cu introducerea de noi medicamente pe lista celor compensate doar cu alocare de finanţare suplimentară sau prin contracte Cost Volum sau Cost Volum Rezultat, reprezintă singurele măsuri care pot opri dispariţia medicamentelor ieftine din România. Ei atrag atenţia că fără introducerea acestui calcul diferenţiat, mii de medicamente ieftine riscă să fie scoase din producţie în perioada următoare, printre ele regăsindu-se şi medicamente esenţiale pentru tratamentul cancerului, al afecţiunilor cardiovasculare, neurologice şi gastrointestinale.

AMGR mai spune că este necesară inclusiv o alocare bugetară suplimentară pentru consumul de medicamente, ȋncepând cu anul 2019.

CNAS anunţa marţi că grupul de lucru pentru stabilirea unui nou mecanism de aplicare a taxei de clawback a convenit să accelereze ritmul de lucru, urmând, astfel, să se întrunească săptămânal pentru a definitiva mai multe variante care să fie prezentate Guvernului.

„Decizia trenează de mult timp în acest domeniu şi se impune o nouă abordare care să asigure funcţionalitatea, predictibilitatea şi sustenabilitatea macroeconomică a contribuţiei claw-back”, a declarat preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu.

Soluţia aleasă va avea în vedere menţinerea rolului contribuţiei de regulator al consumului de produse farmaceutice, dar şi garantarea accesului pacienţilor la toată gama de medicamente generice şi inovative. Un alt aspect analizat este impactul bugetar şi cel asupra industriei farmaceutice, luându-se în considerare păstrarea producătorilor pe piaţă şi protejarea locurilor de muncă din domeniu, dar şi oferirea de condiţii corecte şi egale pentru toţi agenţii economici din industria medicamentelor, mai spune CNAS.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 16.00 au votat peste 7 milioane de români. Update
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
Playtech.ro
Ce riști în 2025 dacă nu plătești taxa de pod: amenzi, controale și consecințe pentru șoferi
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Cel mai emoționant moment din 2025, difuzat pe Prime. Ți se inundă ochii în lacrimi
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Doliu în muzica populară din România. Ionuț Dolănescu a dat vestea: Azi ne a părăsit...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Pensiile care se dublează începând din luna mai. Românii care vor primi bani retroactiv
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan