Asociaţie a antreprenorilor din România cere guvernului să accelereze vaccinarea, astfel încât economia să rămână deschisă: „Comunicarea nu este de ajuns, guvernul trebuie să ia măsuri ferme”

În contextul creşterii vertiginoase a numărului de infectări cu Covid din România, organizaţia antreprenorilor, numită Romanian Business Leaders, cere guvernului să ia măsuri ferme pentru a limita incidenţa, lucru care ar duce la închiderea totală sau parţială a unor ramuri economice.

25 aug. 2021, 17:54
Asociaţie a antreprenorilor din România cere guvernului să accelereze vaccinarea, astfel încât economia să rămână deschisă: „Comunicarea nu este de ajuns, guvernul trebuie să ia măsuri ferme”

Organizaţia antreprenorilor a transmis că societatea şi economia românească nu-şi mai pot permite costurile unui nou lockdown şi închiderea şcolilor, pe lângă aplicarea de noi restricţii.

„În prima parte a anului 2021, economia României a recuperat pierderea din 2020 şi este în interesul tuturor să fim proactivi pentru a menţine această tendinţă de revenire la normalitate”, arată antreprenorii.

În timp ce spitalele se pregătesc de un nou val de cazuri grave, îndemnul liderilor de business este ca Guvernul să apese pe pedala de acceleraţie a vaccinării, singura metodă validată ştiinţific, care poate proteja societatea.

Ţările vestice au adoptat deja astfel de măsuri ferme, mai spun oamenii de afaceri, care dau exemplu deciziile din Franţa, ţara instituind obligaţia vaccinării personalului medical, precum şi obligaţia dovezii vaccinării sau a trecerii prin boală pentru permiterea accesului în spaţii de recreere şi de cultură cu mai mult de 50 de persoane, precum şi în cafenele, restaurante, trenuri pe linii principale şi curse aeriene interne. În completare, în Italia, Guvernul a decis că personalul nevaccinat din învăţământ se va testa la fiecare 48 de ore pe cheltuială proprie, iar accesul în şcoli se va face în baza Certificatului Verde. Totodată, Certificatul Verde va fi obligatoriu pentru călătoriile cu avionul, trenul, autobuzul sau vaporul, precum şi pentru accesul în restaurante sau pentru alte activităţi de agrement.

Organizaţia antreprenorilor români avertizează: „Creşterea incidenţei ar putea duce din nou la închiderea economiei şi a şcolilor”

„Apoi, în Germania, începând din 23 august, este în vigoare aşa-numita regulă 3G, care va permite accesul în numeroase domenii ale vieţii sociale numai celor vaccinaţi complet, celor vindecaţi de Covid sau celor testaţi. Astfel, cine nu este nici vaccinat, nici vindecat recent de Covid va putea intra în spitale, cămine de bătrâni, la evenimente şi spectacole, în săli de fitness, hoteluri, spaţiile închise ale restaurantelor, frizerii şi servicii de îngrijire corporală doar în urma prezentării unui test negativ. În Marea Britanie, vaccinarea personalului medical a devenit obligatorie. Şi în Grecia, vaccinarea personalului medical şi a personalului din casele de îngrijire a vârstnicilor va deveni obligatorie de la 1 septembrie. De asemenea, accesul în anumite spaţii interioare, dintre care teatre, săli sportive şi locuri de divertisment, se va permite doar pentru cei vaccinaţi”, mai arată antreprenorii.

„Salutăm măsurile de încurajare anunţate de Guvern, cum sunt acordarea de tichete de masă şi organizarea unor tombole. De altfel, Romanian Business Leaders a decis să dea o mână de ajutor în comunicarea pro vaccinare şi de la finalul lunii iulie desfăşoară o campanie digitală pentru încurajarea vaccinării în mediile cu populaţie preponderent nevaccinată. Dar comunicarea nu este suficientă, avem convingerea că Guvernul trebuie să urmeze modelul ţărilor vestice şi să adopte măsuri ferme pentru creşterea gradului de vaccinare şi împiedicarea creşterii incidenţei, care ar putea duce din nou la închiderea economiei şi a şcolilor. Vaccinarea va ajuta la limitarea costurilor pentru întreaga societate, pe lângă efectele directe în zona de sănătate publică”, conchide Dragoş Petrescu, Preşedintele RBL.

Citeşte şi: Pâinea şi produsele de panificaţie s-ar putea scumpi în ciuda producţiei record de grâu în România. Avertismentul ministrului Agriculturii