Asociaţii de pacienţi şi medici susţin legea liberalilor privind prevenţia

Reprezentanții unor organizații pentru protecția pacienților, dar și numeroși medici și-au declarat, joi, susținerea pentru proiectul de lege privind prevenția în sănătate, inițiat de liberali, pe motiv că legea facilitează accesul la viața sănătoasă, arătând că ea poate fi îmbunătățită.
Iulian Tudor
18 feb. 2016, 13:56
Asociaţii de pacienţi şi medici susţin legea liberalilor privind prevenţia

Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților, Vasile Barbu, a afirmat, într-o dezbatere organizată de PNL, că se simte nevoia unei legi cadru în domeniul prevenției în sănătate.

„Dacă acum 26 de ani am fi avut această lege, starea de sănătate a populației ar fi fost mai bună și speranța de viață atingea cotele celei europene. Trebuie neapărat să promovăm această inițiativă și să nu îi lăsam pe politicienii populiști să folosească această lege în scopuri politice înguste. Ieșirea politicienilor care atacă această inițiativă este inumană. Criticarea faptului că pacienții vor fi sancționați a fost exagerată uneori, chiar mergând până la denaturarea sensului”, a punctat Barbu.

El a menționat că pedepsirea pacienților care refuză prevenția ar putea fi înlocuită cu alte acte de responsabilizare a pacientului.

„Putem merge în final la o responsabilizare a pacientului, dar fără limitarea accesului la servicii de sănătate”, a spus Barbu.

Președintele Alianței Pacienților Cronici din România, Cezar Irimia, susține proiectul de lege, arătând că inițiativa legislativă trebuie să plece de la programe de informare și cu o oră de educație sanitară obligatorie în școli.

„Susținem această lege a prevenției, și chiar o cerem de prin anii 2002-2003, pentru că știm bine că un gram de prevenție este echivalent cu o tonă de medicamente. În același timp, ne dorim ca această lege a prevenției să pornească cu programe de informare și ne-am mai dori ora de educație sanitară obligatorie în școli, pentru că nu avem o educație corectă, în spiritul acestei legi a prevenției trebuie să facem programe de informare. (…) Susținem această lege a prevenției. Ea este perfectibilă, venim și noi cu amendamente, dar ea trebuie să înceapă ieri, nu mâine”, a mai spus Irimia.

În context, președintele Societății Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălțan, a subliniat că o lege a prevenției trebuie să aibă câteva elemente care să asigure o „complianță” în ceea ce privește pacientul.

„Salut această lege și cred că aplicarea ei este importantă, dar trebuie găsite modalitățile cele mai bune de aplicare. Cuvântul de prevenție este un cuvânt uzitat și un cuvânt și uzat în România, cred că s-a făcut exces de zel în a fi pronunțat și mai ales de a fi aplicat formal. Această lege pentru pneumologi (…) este un element pozitiv care poate să schimbe fața abordării pacientului, în relația pacient-medic”, a punctat Mihălțan.

În opinia sa, dacă se alocă 10% din bugetul sănătății pentru un program de prevenție este foarte bine, dar se impune ca și bugetul sănătății să crească la 6% din PIB.

El a subliniat că trebuie găsite „niște modalități de penalizare” a pacienților.

La rândul său, președintele fondator al Fundației Române a Inimii, Dan Gaiță, a menționat că „lucrul foarte important pe care și-l propune această lege este să faciliteze accesul la calea sănătoasă”.

Directorul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului, dr. Nicolae Suciu, a indicat că proiectul de lege ar trebui să acorde o atenție mult mai mare mamei și copilului.

„Nașterea prematură este într-un trend ascendent și vreau să vă informez că toți copiii prematuri, indiferent ce efort utilitar sau de asistență medicală este în spatele îngrijirii copilului născut prematur, tot prematur rămâne. Din grupul prematurilor se recrutează cei mai mulți inadaptați social, delincvenți și noi ne dorim în arealul nostru o populație care să răspundă nevoilor și mândriei naționale, ori toate astea s-ar întâmpla dacă, în proiectul de lege s-ar acorda o atenție mult mai mare mamei și copilului”, a spus Suciu.

Reprezentantul Colegiului Psihologilor din România, Lucian Ștefan, a precizat că psihologii sunt „încântați” de acest proiect și vor sprijini inițiativa.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Ce lovitură! Câte voturi a obținut Nicușor Dan în satul natal din Vaslui al Mirabelei, partenera sa de viață
Capital.ro
Se elimină ITP-ul la mașini. Au votat lege pentru renunțarea la inspecția anuală. Cine schimbă regulile
Playtech.ro
Moneda românească din 2025, noua comoară a colecționarilor. Poți obține pe ea cel puțin 450 de lei, cum o descrie BNR
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Meteorologii anunță o vară ciudată. Ploi și temperaturi schimbătoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Mesajul viral al nopții! Ce i-a scris un susținător lui Nicușor Dan pe un bilețel: 'Nu va fi ușor, va fi…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Primele rezultate parțiale oficiale. Cine intră în turul 2 cu George Simion
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Actele românilor, verificate de ANAF. Se pot impune taxe suplimentare
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce