Asociaţiile de pacienţi şi MS au semnat o declaraţie de sprijinire a pachetului de servicii medicale

Asociaţiile de pacienţi şi conducerea Ministerului Sănătăţii au semnat, sâmbătă, o declaraţie de sprijinire a pachetului de servicii medicale de bază, prin care se angajează să promoveze şi să explice necesitatea acestuia pentru funcţionarea sistemului sanitar şi respectarea drepturilor pacienţilor.
Filip Stan
05 oct. 2013, 17:27
Asociaţiile de pacienţi şi MS au semnat o declaraţie de sprijinire a pachetului de servicii medicale

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, şi secretarul de stat Adrian Pană s-au întâlnit, sâmbătă, cu reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi pentru consultări privind introducerea pachetului de servicii medicale de bază.

În urma întâlnirii, conducerea Ministerului Sănătăţii şi preşedinţii asociaţiilor de pacienţi au semnat o declaraţie comună prin care îşi afirmă sprijinul pentru introducerea pachetului de servicii medicale de bază, se arată într-un comunicat de presă al MS remis agenţiei Mediafax.

„În consens cu nevoia reală de reformă în sistemul sanitar şi în acord cu parteneriatul încheiat, susţinem necesitatea introducerii pachetului de servicii medicale de bază, menit să consfinţească drepturile pacientului român. În consens cu ideea că pacientul se află în centrul sistemului, iar adoptarea unor decizii strategice privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar poate reduce risipa banilor publici şi îmbunătăţi accesul la servicii medicale de calitate al cetăţenilor, ne angajăm la definitivarea acestui proiect de act normativ, prin consultări continue, idei şi propuneri de îmbunătăţire. Ne asumăm responsabilitatea de a promova şi explica cât mai bine către publicul larg necesitatea introducerii pachetului de servicii medicale de bază”, se arată în declaraţia comună semnată sâmbătă.

Semnatarii mai arată că amânarea adoptării unor decizii ferme şi coerente în ceea ce priveşte introducerea pachetului de servicii medicale de bază, care să întruneasca opţiunea cât mai largă a partenerilor MS, poate conduce la perpetuarea unei situaţii nemulţumitoare atât pentru pacienţi cât şi pentru autorităţi.

Ne declarăm sprijinul faţă de introducerea pachetului de servicii medicale de bază, precum şi participarea constructivă la finalizarea acestuia„, potrivit documentului citat.

Declaraţia a fost semnată de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, secretarul de stat Adrian Pană, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, directorul executiv al Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România, Cristian Andriciuc, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor, Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Persoanelor cu Talasemie Majoră, Costin Radu Gănescu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Sano-Hep, Gheorghe Ionescu, şi preşedintele UNOPA, Cristian Roşu, a precizat MS.

Pachetul de bază, al cărui proiect a fost lansat marţi de Ministerul Sănătăţii şi se află în dezbatere publică până la 1 noiembrie, este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru 2014, potrivit reprezentanţilor MS.

Noul pachet de bază al serviciilor medicale vizează, printre altele, optimizarea utilizării resurselor, prin limitarea internărilor în spitalele publice pentru probleme ce pot fi rezolvate în ambulatoriu şi prin reducerea investigaţiilor imagistice repetate.

Realizarea pachetului este prevăzută în acordul cu Fondul Monetar Internaţional.

Structurat pe mai multe capitole, pachetul vizează medicina primară, de ambulatoriu şi de spital, dar şi asistenţa comunitară şi medicina dentară, stabilind serviciile de care beneficiază toţi cetăţenii, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu.

Printre reglementările pachetului se numără limitarea internărilor în spitalele publice, însă numai pentru acele cazuri care pot fi tratate în ambulatoriul de specialitate, în spitalizare de zi sau de către medicul de familie.

Potrivit statisticilor oficiale, 40 la sută dintre cazurile internate în spital ar putea fi tratate în ambulatoriul de specialitate, ar putea fi internate în sistemul spitalizare de zi sau tratate la medicul de familie. În aceste condiţii, în pachetul de bază vor figura acele afecţiuni pentru care, prin serviciile prespitaliceşti existente, nu se poate realiza rezolvarea cazurilor.

Experţii MS au identificat peste 300 de diagnostice pentru care ar trebui redusă gradual internarea, printre care: infecţia intestinală bacterială şi virală nespecificată, scabia, hepatita cronică C, rujeola şi rubeola fără complicaţii, sifilisul recent lent şi cel secundar al pielii şi mucoaselor, anemia, malnutriţia, pneumonia virală, astmul, gastrita, hepatita alcoolică şi pancreatita cronică provocată de alcool, bătăturile, urticaria, infecţia tractului urinar, sciatica, avortul spontan incomplet fără complicaţii, colecistita cronică, guşa şi hipertensiunea arterială, aceasta din urmă fiind boala care „umple”, în prezent, 60 la sută din secţiile de medicină internă.

Nu există o listă a bolilor pentru care pacienţii nu se mai pot interna în spitale. Pentru orice boală, dacă ea pune în pericol sănătatea pacientului, există opţiunea internării„, au subliniat reprezentanţii MS.

În plus, prin acelaşi pachet, medicii vor fi stimulaţi să cheme bolnavii cronici la control, pentru a urmări dacă respectă recomandările privind tratamentul şi pentru a evalua eficacitatea medicaţiei. De asemenea, este prevăzută evaluarea tratamentelor pentru bolnavii cu suferinţe cronice, mai ales oncologice.

Pachetul de servicii prevede că orice om sănătos cu vârsta între 18 şi 39 ani beneficiază gratuit de una-două consultaţii succesive la medicul de familie o dată la trei ani. Peste vârsta de 39 de ani, frecvenţa consulaţiilor este de până la trei pe an.

Persoanele cu boli cronice vor beneficia gratuit de un număr de consultaţii în funcţie de suferinţă şi de stadiul bolii.

În cazul terapiilor oncologice, medicii vor evalua periodic beneficiile tratamentelor, în vederea continuării sau schimbării medicaţiei care nu îşi face efectul.

Citeşte şi PACHETUL DE BAZĂ în sănătate. Ce servicii va cuprinde şi când va intra în vigoare

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!