ASSMB a demarat o anchetă cu privire la incidentul de la Spitalul Colţea

Conducerea Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale (ASSMB) București a demarat o anchetă pentru a identifica împrejurările și cauzele care au condus la producerea incidentului de la Spitalul Colțea.

28 iul. 2016, 19:00
ASSMB a demarat o anchetă cu privire la incidentul de la Spitalul Colţea

„Reprezentanții instituției s-au deplasat la Spitalul Colțea unde au avut discuții cu managementul unității medicale pentru a afla dacă aparatul era în garantie sau exista un contract de mentenanță și dacă s-au efectuat revizii în conformitate cu instrucțiunile tehnice ale producătorului. Ancheta va stabili de asemenea dacă au fost încălcate reglementările legale în vigoare, răspunderile și măsurile ce se impun a fi luate pentru prevenirea producerii altor cazuri similare în viitor”, se arată în informări transmise AGERPRES.

Potrivit sursei citate, Spitalul Colțea este una dintre cele 19 unități medicale administrate de ASSMB cu un buget aprobat anual de Consiliul General al Municipiului București (CGMB) și gestionat de conducerea spitalului.

„ASSMB nu a fost informată că ar exista astfel de deficiențe la aparatura spitalului și nici nu au fost solicitate fonduri suplimentare în acest scop”, precizează sursa citată.

Persoana implicată în acest incident, dr. Stamate Marian, este în prezent monitorizat în secția terapie intensivă, cu funcții vitale stabile, se mai precizează în informare.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Laurențiu Colintineanu, a precizat joi, în legătură cu incidentul de la Spitalul Colțea din Capitală, în care un pacient și doi medici au fost electrocutați în timpul unei intervenții chirurgicale, că este o situație anormală, iar managementul eficient al unei unități sanitare nu ar trebui să permită un asemenea lucru.

„Acest management al unității, respectiv la Spitalul Colțea despre care vorbim, este în subordinea Administrației Spitalelor Municipiului București, respectiv în subordinea autorităților locale, adică Primăria Generală a Capitalei. Aceste două autorități sunt primele care au atribuții și răspunderea să verifice și eventual să sancționeze managementul unei unități aflate în subordinea lor”, a declarat presei Colintineanu.

El a adăugat că acest lucru nu înseamnă că Ministerul Sănătății este „impasibil, că nu îi pasă, că nu-l interesează sau că și-a luat mâna” de pe spitale, precizând că MS va face un control la Colțea în cel mai scurt timp.

Doi medici de la Spitalul Colțea și pacientul pe care îl operau au fost electrocutați joi în timpul intervenției de unul dintre instrumentele folosite. Medicul primar orelist Marian Stamate, un medic rezident și pacientul s-au electrocutat în timpul operației cu un electrocauter.