Astărăstoae: Nimeni nu ne-a spus, a fost o surpriză. Trăim în ţara lui Urmuz, părintele absurdului

Preşedintele Traian Băsescu nu mai vrea noua Lege a sănătăţii. El i-a cerut public premierului Boc să retragă proiectul, invocând faptul că reforma în sănătate are prea mulţi opozanţi. Decizia şefului statului a fost o surpriză pentru Vasile Astărăstoae.

13 ian. 2012, 17:50
Astărăstoae: Nimeni nu ne-a spus, a fost o surpriză. Trăim în ţara lui Urmuz, părintele absurdului

Decizia şefului statului de a renunţa la noua lege a sănătăţii vine după ce, în ultimele zile, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a-şi declara susţinerea faţă de creatorul SMURD, Raed Arafat. Acesta şi-a dat demisia în urma unei dispute televizate cu preşedintele ţării pe noua lege.

Declaraţia preşedintelui a fost o surpriză pentru Vasile Astărăstoae care a declarat pentru RTV.NET că nu a înţeles argumentaţia.

Nimeni nu ne-a spus, a fost o surpriză, ce este mai curios este că nu am înţeles argumentaţia în care a spus că majoritatea medicilor din sistem nu doresc schimbarea. Nu este adevărat, noi am avut maximum de disponibilitate. Am spus că participăm,luăm capitol de capitol, îl analizăm, aducem soluţii, acceptăm. Noi am înţeles că este o dezbatere reală, este un proiect care are slăbiciunile lui, are şi lucruri bune, dar nu am înţeles de ce s-a renunţat.Eu am declarat şi declar că trăim în ţara lui Urmuz, părintele absurdului„, a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), prof. dr. Vasile Astărăstoae.

De asemenea, preşedintele Colegiului Medicilor din România spune că nu înţelege decizia preşedintelui declarând că reforma nu are opozanţi.

Sistemul are un anumit grad de inerţie, şocuri numeroase într-un sistem îl duce la distrugere. Nu se poate face terapie de şoc. Ca să facem reformă, absolut toţi suntem de acord, poate să fie grupuri mici împotrivă, dar poziţia oficială a colegiului a fost foarte clară: da, dorim, dar nu dorim ca la legea 95 când ne-au impus-o prin asumarea răspunderii guvernamentale şi acum spune că este proastă. Nu ştiu de ce preşedintele a renunţat la noua lege, pentru mine este imprevizibil„, a adăugat Astărăstoae.

Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului retragerea proiectului Legii sănătăţii, el menţionând că face acest lucru văzând că o mare parte din public şi majoritatea celor din sistemul de sănătate nu vor schimbarea acestuia.

Nimeni din sistem nu vrea schimbarea acestuia. Spitalele nu vor schimbarea, medicii de familie nu vor schimbarea, sistemul de urgenţă nu vrea schimbarea sistemului medical”, a declarat Băsescu.

Şeful statului a mai spus că în actualul sistem de sănătate „corupţia funcţionează din plin„, iar „privaţii sau băieţii deştepţi se înfruptă mai bine ca oricând” din banii publici existenţi sistemul de sănătate.