Academicianul Răzvan Theodorescu a fost înmormântat miercuri, la Cimitirul Bellu. Funeraliile s-au desfășurat cu onoruri militare

Academicianul Răzvan Theodorescu a fost înmormântat miercuri, în Cimitirul Bellu din București. La eveniment au fost prezente mai multe persoane publice.

08 feb. 2023, 14:00
Academicianul Răzvan Theodorescu a fost înmormântat miercuri, la Cimitirul Bellu. Funeraliile s-au desfășurat cu onoruri militare

Update, 14:00

 

Academicianul Răzvan Theodorescu a fost înmormântat miercuri, în Cimitirul Bellu din București. Slujba de înmormântare a fostului mare istoric a început la ora 12:00.

La eveniment a fost prezent și ministrul Culturii din partea PSD, Lucian Romașcanu.

„Cu adâncă tristețe am aflat despre moartea academicianului Răzvan Theodorescu, unul dintre oamenii aleși care și-au lăsat în mod profund amprenta în spațiul cultural și social românesc. Istoric de artă și doctor în ştiinţe istorice, va rămâne un exemplu de urmat pentru noi toți.

Am avut onoarea să ne auzim și să ne vedem cu diverse ocazii în ultima perioadă și m-am bucurat de sprijinul Domniei sale în colaborarea ministerului cu Academia, am primit cu recunoștință sfaturile prețioase oferite”, a transmis Lucian Romașcanu.

 

Știrea inițială, 10:15

 

Academicianul Răzvan Theodorescu va fi înmormântat miercuri, de la ora 12:00, cu onoruri militare, în Cimitirul Bellu. Evenimentul de miercuri, 8 februarie, se va desfășura la Parcela Academicienilor.

Regretatul intelectual Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române în perioada 2018-2013 s-a stins luni, 6 februarie, la vârsta de 83 de ani.

Marți, 7 februarie, sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Răzvan Theodorescu a fost depus la Clubul Academicienilor, după ce a fost așezat la Capela Mare a Cimitirului Bellu Ortodox.

Răzvan Theodorescu a fost o personalitate de referință a culturii române contemporane, reputat istoric al țării, specialist în istoria artei, artă și civilizație românească, creștinism și spiritualitate balcanică.

Academicianul a coordonat timp de 10 ani activitatea Secției de arte, arhitectură și audiovizual a instituției conduse în prezent de Ioan Aurel Pop.

 

Carieră impresionantă pentru academicianul Răzvan Theodorescu

 

Theodorescu a obținut doctoratul în istorie la Universitatea din București, cu un studiu despre elementele culturale bizantine, balcanice și occidentale la începutul culturii medievale românești. Cariera științifică și-a început-o în timpul regimului „Nicolae Ceaușescu”, în anul 1963, la Institutul de Istoria Artei, unde a fost cercetător, dar unde a și îndeplinit funcția de cercetător și director adjunct științific.

În anul 1987, Răzvan Theodorescu a devenit conferențiar asocial la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, în prezent Universitatea Națională de Arte din București. Istoricul a devenit profesor la UNArte în 1990. A susținut cursuri de artă medievală europeană, tipologia artei sud-est europene, caracteristicile Orientului creştin şi istoria civilizaţiei bizantine.

De asemenea, tot în 1990 Theodorescu a fost ales rector al Universității. De-a lungul timpului a mai colaborat cu niversitatea Media, Universitatea „Spiru Haret” din Bucureşti, Universitatea „Apollonia” din Iaşi, respectiv Universitatea „Danubius” din Galaţi.

În 1993, Răzvan Theodorescu a devenit membru al Academiei Române. Profesorul a primit o mulțime de premii de-a lungul timpului.l De asemenea, el fost distins cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Ofiţer de către Preşedinţia României şi cu Ordinul Artelor şi Literelor al Republicii Franceze, în grad de Comandor, ca o recunoaştere a incontestabilei sale contribuţii la promovarea culturii româneşti şi europene.

Intelectualul născut în Lespezi, Iași, a avut și două mandate de senator, în perioada 2000-2004, respectiv 2004-2008, din partea PSD. De asemenea, el a fost ministru al Culturii în perioada 2000-2004.

Victor Ciutacu a avut un mesaj superb în memoria marelui intelectual.