Asteroid descoperit în premieră de astronomii români FOTO

Specialiştii Observatorului Astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii din Galaţi, Ovidiu Tercu şi Alex Dumitriu, au descoperit în premieră naţională un asteroid, a anunţat, vineri, purtătorul de cuvânt al complexului, Florin Matei.

22 nov. 2013, 12:14
Asteroid descoperit în premieră de astronomii români FOTO

Potrivit acestuia, este pentru prima dată când un asteroid este descoperit dintr-un observator astronomic din România, fiind o realizare integral românească, scrie Agerpres.

„Asteroidul a fost descoperit în noaptea de 29 spre 30 octombrie, pe teritoriul constelaţiei Taurul, şi a primit denumirea 2013 UX11. El a fost văzut în imaginile făcute cu telescopul principal al Observatorului Astronomic din Galaţi. Imediat au fost raportate primele poziţii -coordonate cereşti- ale noului asteroid către Minor Planet Center. Pentru a contribui la o determinare a orbitei asteroidului, acesta a fost reobservat şi în alte două nopţi. De asemenea, la cererea noastră, asteroidul a fost observat şi de către un alt observator astronomic, din Marea Britanie”, a declarat coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi, muzeograful Ovidiu Tercu.

În urma analizei observaţiilor, Minor Planet Center a determinat că 2013 UX11 este un asteroid din Centura Principală de Asteroizi, care se găseşte între orbitele planetelor Marte şi Jupiter; în acelaşi timp, a fost calculată şi perioada de rotaţie a asteroidului în jurul Soarelui, aceasta fiind de aproximativ 4,2 ani tereştri. De asemenea, a fost estimată şi dimensiunea noului asteroid, acesta având un diametru de aproximativ 2-2,5 kilometri.

„Ne bucurăm că am reuşit această premieră naţională, să descoperim un asteroid de la Galaţi. Este o realizare importantă pentru instituţia noastră, meritul principal fiind al specialiştilor din cadrul Observatorului Astronomic, care au desfăşurat, în multe nopţi, activităţile de monitorizare şi fotografiere a boltei cereşti”, a declarat managerul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, Emil Strungă.

Observatorul Astronomic a început monitorizarea asteroizilor în luna august 2011. Până în prezent, au fost observate peste 1.100 de obiecte-asteroizi, comete şi planete pitice, fiind raportate peste 10.000 de poziţii -perechi de coordonate cereşti- ale acestora către Minor Planet Center. Observatorul Astronomic din Galaţi este în prezent cel mai activ observator astronomic din România, pe locul opt în Europa şi în top 40 mondial.

Mai multe detalii tehnice despre asteroid puteţi găsi pe Minor Planet Center.