Astmul, o maladie cronică tot mai răspândită

Astmul este o maladie cronică tot mai răspândită, care afectează 334 de milioane de persoane din întreaga lume și poate fi chiar fatală dacă nu este tratată corespunzător, avertizează medicii cu prilejul Zilei mondiale de combatere a astmului, marcată anual în prima zi de marți a lunii mai, transmite AFP.

03 mai 2016, 14:32
Astmul, o maladie cronică tot mai răspândită

Această boală constă în inflamarea cronică a bronhiilor, provoacă probleme respiratorii și crize de tuse. Ea afectează toate grupele de vârstă și, de multe ori, începe în copilărie. Este „cea mai frecventă boală cronică la copii” și există în toate țărtile, subliniază Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Poluarea este un factor agravant.

Rețeaua mondială pentru problemele astmului (Global Asthma Network, GAN) estimează că 334 de milioane de persoane suferă în prezent de această maladie față de 235 de milioane de persoane bolnave identificate de OMS în perioada 2002-2003. Aceste cifre, în continuă creștere, sunt probabil subestimate din cauza recensământului dificil al cazurilor de îmbolnăvire, potrivit GAN.

În Europa, sunt depistate 30 de milioane de cazuri de astmatici, iar 15.000 de oameni mor în fiecare an în timpul unei crize provocate de această afecțiune, potrivit „European Federation of Asthma and Allergy Associations” (ESA), federație care reunește 38 de asociații din 24 de țări europene. „Cu un tratament adecvat și un răspuns corespunzător la tratament (din partea bolnavului), simptomele ar putea fi ținute sub control mai bine și numărul de atacuri de astm și de decese ar putea fi redus”, consideră ESA.

„Între 20 și 70 la sută dintre pacienți nu țin tratamentul sau îl urmează necorespunzător” în Franța, caracteristică care se regăsește în multe țări, spune profesorul Pascal Chanez, cercetător la Universitatea Aix-Marseille din sudul din Franței. „Trebuie să găsim relee, mediatori pentru ca pacienții să poată fi mai bine informați și să înțelegem mai bine necesitatea de a lua aceste tratamente în mod regulat”, a afirmat el.

Pe de altă parte, Dan Murphy, de la EFA, a atras atenția asupra măsurilor concrete care trebuie luate pentru a-i ajuta pe adolescenții care sufăr de astm să cunoască mai bine această boală, astfel încât să o poată domina.

Pe de altă parte, Pascal Chanez a făcut apel la un efort mai susținut de cercetare pentru a găsi soluții mai bune de tratament pentru această afecțiune debilitantă și costisitoare.

Citeşte şi Trei teste simple de sănătate. Află dacă suferi de astm, alergii sau eşti deshidratat