AstraZeneca a găsit formula câştigătoare a vaccinului antiCOVID: Are eficacitate 100%

AstraZeneca se laudă că a găsit "formula câştigătoare" a vaccinului său împotrivaCOVID, pe care l-a dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford. Totul s-a întâmplat în urma unor cercetări suplimentare.

27 dec. 2020, 19:06
AstraZeneca a găsit formula câştigătoare a vaccinului antiCOVID: Are eficacitate 100%
Încă un vaccin anti-COVID-19 ar putea ieşi pe piaţă la începul de 2021. AstraZeneca anunţă că vaccinul său este eficient 100% împotriva formelor grave

AstraZeneca a găsit formula câştigătoare a vaccinului antiCOVID. Autoritatea din Marea Britanie de reglementare MHRA urmează să se pronunţe în următoarele zile, în vederea unei utilizări – începând de la 4 ianuarie, relatează AFP, spune news.ro.

AstraZeneca a găsit formula câştigătoare a vaccinului antiCOVID: Are eficacitate 100%

„Credem că am găsit formula câştigătoare şi felul în care să ajungem la o eficacitate care, prin două doze, să fie la fel de mare ca a celorlalte” vaccinuri împotriva covid-19, anunţă directorul general Pascal Soriot în Sunday Times.

Vaccinul AstraZeneca anunţă că are o protecţie de 100% împotriva tuturor formelor grave de COVID. Anunţul l-a făcut chiar Pascal Soriot.

Rezultatele primelor teste clinice la scară mare – realizate în Regatul Unit şi Brazilia -, laboratorul britanic arată că în noiembrie că vaccinul său era eficient într-o medie de 70%, faţă de o eficienţă de peste 90% a vaccinurilor alianţei ameriano-germane Pfizer/BioNTech şi companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna.

De altfel, la baza eficienţei medii se aflau diferenţe mari în două protocoale diferite. Vaccinul era eficient în proporţie de 90% în cazul voluntarilor care au primit mai întâi o jumătate de doză şi un rapel de o doză întreagă, o lună mai târziu. Însă eficienţa era de numai 62% la alt grup, vaccinat cu două doze întregi.

Aceste rezultate au fost criticate, în urma injectării unei jumătăţi de doze – printr-o eroare – unui grup relativ redus în acest protocol. Laboratorul anunţa atunici că vaccinul său necesita „un studiu suplimentar”.

Vaccinul Oxford/AstraZeneca este foarte aşteptat, pentru că el este relativ mai ieftin şi nu are nevoie să fie păstrat la oo temperatură atât de scăzută ca cel al Pfizer/BioNTech, de exemplu, de minus 70 de grade Celsius. Acest lucru uşurează o vaccinare la scară mare şi în aziluri de bătrâni.

Guvernul lui Boris Johnson a asigurat accesul la peste 350 de milioane de doze până la sfârşitul anului viitor, aprovizionându-se de la şapte producători încă din faza testelor clinice. În total, peste 600.000 de persoane au fost vaccinate cu o primă doză de vaccin Pfizer/BioNTech.

Succesul campaniei de vaccinare aflată în curs în Regatul Unit este cu atât mai crucial cu cât regatul este una dintre cele mai afectate ţări din lume de covid-19, care înregistrează peste 70.000 de morţi şi un nou val de contaminări.

Citeşte şi: Încă un vaccin anti-COVID-19 ar putea ieşi pe piaţă la începul de 2021. AstraZeneca anunţă că vaccinul său este eficient 100% împotriva formelor grave