Astronauții chinezi de la bordul laboratorului Tiangong-2 au lansat un mic satelit

Cei doi astronauți chinezi aflați la bordul laboratorului spațial Tiangong-2, Jing Haipeng și Chen Dong, au lansat un mic satelit "însoțitor", conform presei chineze, transmite SPACE.com.

25 oct. 2016, 16:20
Astronauții chinezi de la bordul laboratorului Tiangong-2 au lansat un mic satelit

Satelitul cântărește 47 de kilograme și are dimensiunea unei imprimante obișnuite. El a fost lansat în spațiu duminică.

Micuțul satelit va orbita în apropiere de laboratorul spațial Tiangong-2 și de capsula Shenzhou-11, andocată la laborator, și va face fotografii cu o cameră de înaltă rezoluție. De asemenea, satelitul însoțitor va desfășura și o serie de experimente. Performanțele tehnologice ale acestuia sunt mult superioare unui satelit similar ce a fost lansat în timpul misiunii Shenzhou-7, în septembrie 2008.

Astronauții Jing Haipeng și Chen Dong și-au început misiunea la 17 octombrie, când capsula Shenzhou-11 a fost lansată de la baza Jiuquan, din deșertul Gobi. Două zile mai târziu cei doi andocau la unul dintre porturile laboratorului spațial Tiangong-2, scrie Agerpres.

Cei doi astronauți vor desfășura și experimente privind comunicațiile cuantice cu centrul de control al misiunii. Vineri, 21 octombrie, echipajul chinez a desfășurat un experiment privind interacțiunea computer-creier, precum și un experiment de cultivare a plantelor în spațiu.

Laboratorul spațial chinez Tiangong-2 se află la 393 kilometri altitudine, iar astronauții Jing Haipeng și Chen Dongvor vor petrece 30 de zile în interiorul acestuia, în cadrul celei mai lungi misiuni de acest fel realizată vreodată de ”taikonauți”, așa cum își numesc chinezii astronauții.

Această misiune este menită să deschidă calea pentru lansarea, peste șase ani, a unei noi stații spațiale orbitale, după scoaterea din uz a Stației Spațiale Internaționale (ISS). În paralel, China intenționează să trimită un prim echipaj uman pe Lună. De asemenea, Beijingul dorește să trimită o sondă orbitală spre Marte în 2020 și să asolizeze un rover autonom pe Planeta Roșie.

Citeşte şi China va lansa o misiune spaţială cu doi astronauţi