Ca în filme. Astronauţii de pe ISS, evacuaţi într-o capsulă Soyuz, din cauza unui impact cu deşeuri spaţiale

Cei trei astronauţi aflaţi la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) au fost nevoiţi să se refugieze într-o capsulă Soyuz din cauza riscului sporit de impact cu o serie de deşeuri spaţiale care provin de la un fost satelit meteorologic rusesc.

17 iul. 2015, 19:05
Ca în filme. Astronauţii de pe ISS, evacuaţi într-o capsulă Soyuz, din cauza unui impact cu deşeuri spaţiale

Inedit este faptul că incidentul a semănat cu scenele din filmul SF „Gravity”, în care Sandra Bullock şi George Clooney au interpretat doi astronauţi ce ajung în derivă pe orbita terestră, după ce staţia spaţială în care se aflau a fost distrusă de impactul cu mai multe deşeuri spaţiale.

Citeşte şi

Astronauţii evacuaţi de pe ISS s-au mutat într-o capsulă Soyuz, ataşată de staţie, în timp ce o bucată desprinsă dintr-un vechi satelit rusesc a trecut la mică distanţă de avanpostul spaţial, joi, la ora 12.01 GMT, a dezvăluit agenţia spaţială americană.

 

Echipajul de pe Staţia Spaţială Internaţională şi-a reluat activităţile obişnuite după ce a primit aprobarea Centrului de control pentru misiuni spaţiale, în urma unei treceri la mică distanţă pe lângă staţie a unor deşeuri spaţiale. Toate sistemele de la bordul staţiei funcţionează normal şi astronauţii au părăsit apoi capsula Soyuz în care s-au refugiat în timpul trecerii deşeurilor spaţiale pe lângă ISS„, se afirmă într-o declaraţie oficială dată publicităţii de NASA.

Citeşte şi

Se pare că acel deşeu spaţial reprezintă un fragment dintr-un fost satelit meteorologic sovietic, Meteor-2, care a fost lansat de pe cosmodromul Plesetsk în 1979. Aproximativ 21.000 de deşeuri spaţiale cu diametre de peste 10 centimetri se află în prezent pe orbita planetei noastre. Printre aceste deşeuri se află fragmente din foşti sateliţi şi rachete, dar şi spatule, o mănuşă şi chiar o periuţă de dinţi.