Astronauţii ruşi au reuşit să cultive legume în spaţiu, la bordul ISS

Astronauţii ruşi au reuşit să recolteze legume din mini-grădina aflată la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), oamenii de ştiinţă susţinând că legumele sunt perfect comestibile.

06 feb. 2014, 15:09
Astronauţii ruşi au reuşit să cultive legume în spaţiu, la bordul ISS

Astronauţii au cultivat legume japoneze şi grâu pitic, ale cărui grăunţe sunt de o calitate excelentă, arată Margarita Levinskih, cercetătoare la Institutul pentru probleme biomedicale al Academiei de Ştiinţe din Moscova. Ei vor să cultive anul viitor orez, roşii şi ardei în sera de pe ISS, care trebuie însă să fie reparată pentru a fi operaţională, scrie Agerpres.

Aceste culturi vor completa alimentaţia astronauţilor în timpul misiunilor, dar se va şi verifica, prin ele, dacă plantele astfel obţinute suferă modificări de ordin genetic în spaţiu. În prezent, ISS este aprovizionată regulat cu hrană de pe Pământ. Acum câteva săptămâni, o navă comercială a zburat în spaţiu cu o încărcătură de 1.300 kg spre ISS. La bordul ei s-au aflat hrană, îmbrăcăminte, cadouri de Crăciun trimise de familiile astronauţilor şi furnici, destinate unui studiu.

NASA a anunţat la începutul acestui an că durata de viaţă a ISS va fi prelungită cu patru ani datorită garanţiilor financiare ale guvernului american, aşa încât laboratorul din spaţiu va rămâne operaţional cel puţin până în 2024.